Нито един от тримата основни кандидати не се радва на нужното одобрение

Нов опит за избор на председател на Европейската комисия ще бъде направен в неделя следобед. На предишното заседание френският президент Еманюел Макрон блокира фаворита на германския канцлер Ангела Меркел - Манфред Вебер, с аргумента, че няма достатъчно опит. 

"Ди Велт": Вебер няма да оглави Европейската комисия

Нужното одобрение не събра и нито един от другите двама водещи кандидати - социалистът Франс Тимерманс и либералната Маргрете Вестагер.

Трудният избор на нов председател на ЕК поставя под въпрос и други ключови постове, сред които този за управител на Европейската централна банка. 

За избора е нобходимо квалифицирано мнозинство. През 2014 г. беше направен експеримент със схема с водещи кандидати, която стана известна в публичното протранство с немската дума “Шпинценкандидат”. Тя бе въведена за повече прозрачност в процеса на номинациите, а първият председател на ЕК, избран на този принцип, бе Жан-Клод Юнкер. Схемата проработи при двуполюсно съотношение на силите, но след евроизборите през май нито една политическа партия не постигна мнозинство. Новият ЕП е фрагментиран и формулата "шпиценкандидат" е напът да отпадне. 

Номинацията трябва да е налична до 2 юли, когато новоизбраният Европейски парламент ще се събере за първи път в Страсбург.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

Кореспондент: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.