Синдикати преговаряха със столичния кмет

Преговори в Столичната община за заплатите в градския транспорт се проведоха в понеделник. При кмета на среща отидоха синдикатите. Те обсъждаха тригодишна програма за повишение на възнагражденията.

Преговорите се оказаха успешни. Стигна се до консенсус Столичният общински съвет да разгледа предложението за следващите три години всяка година заплатите в сектора да се увеличават с по 10%. Така до 2022 г. те ще бъдат с 30% по-високи, отколкото са сега.

Целта на общината е да запълни вакантните места в сектора. Вече се търсят 100 водачи на тролеи и трамваи и 100 водачи в автотранспорта.

Засилват контрола на водачите на рейсове в активния туристически сезон

До преговорите се стигна, след като през пролетта шофьори излязоха на протест и заплашиха с ефективни стачки. Те поискаха по-високи заплати и по-малко извънреден труд - до 150 часа годишно, както позволява закона.

„Имаме тенденция за привличане на нови хора. При напуснали 42-ма, имаме 97 нови. В електротранспорта ситуацията е малко по-различна. Там обаче напусналите спрямо назначените са 50 на 50”, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.

„10% върху заплатите ще дойде между 120 лв. и 150 лв. средно в дружествата. „Средно” винаги е „пиле със зеле”, т.е. то винаги е неточно. Проблемът с извънредния труд остава. В следващата година ще настояваме извънредният труд да влезе в позволените от закона часове”, каза Пламен Димитров от КНСБ.

Нови автобуси тръгват по две линии на градския транспорт в столицата

Синдикатите от КТ „Подкрепа” застанаха срещу нощния градски транспорт и предложиха на Фандъкова той да се прехвърли в частния сектор, откъдето сами да преценят колко да струва билетът. Според синдикатите в момента нощният транспорт не бил рентабилен и допълнително натоварвал шофьорите. От Общината заявиха, че тази тема все още не е обсъждана.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.