Президентът изложи инвестиционните ни предимства

Транспортната инфраструктура, енергетиката и автомобилостроенето са ключови за китайските инвестиции в България. Това обяви президентът Румен Радев на откриването на световния икономически форум в китайския град Далиан, по-известен като „Летния Давос”.

На световния икономически форум, президентът обяви, че България трябва да отвори вратите си за китайските инвестиции на високо ниво и да не подценява геостратегическото положение, което заема на световната карта. За първи път бе представена от своя държавен глава на икономическия форум в Далиен.

От 2007г. „Летният Давос” се провежда всяка година в град Далиен. Идеята е на основателя му проф. Клаус Шваб, който смята, че този град е пример „за нов шампион”. Шампион в икономическото си развитие. „Тази среща на нови шампиони идентифицира модели на сътрудничество и ангажимент към партньорство”, каза проф.Клаус Шваб.

Румен Радев обяви, че страната ни би могла да оцени своето място на геополитическата карта и наистина да отвори вратите си на най-високо политическо ниво за китайските инвестиции. „През нашата територия трябва да минат железопътни връзки, воден транспорт, магистрали. Надявам се, че с мощта на китайските инвестиции това може да стане бързо”, каза президентът Румен Радев.

Данните показват – за 2018 г. китайските инвестиции у нас, възлизат на само 105 млн. евро. Румен Радев обяви, че след среща с губернатора на провинция Хъбей, започва  изготвянето на конкретен план за избиране на проекти от взаимен интерес. „Транспортна инфраструктура, както казах. Енергетика, автомобилостроене”, каза Радев.

До момента – президентът настоя за директна авиолиния София – Пекин, клон на китайска банка и българо-китайски научен център у нас. Дали ще бъдат предприети конкретни действия от страна Китай, ще научим в края на визитата на Румен Радев. В сряда предстои и кулминацията от визитата на Румен Радев в Китай, срещата с неговия колега Си Дзинпин. Радев и съпругата му Десислава Радева преди час пристигнаха в Пекин.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.