В беларуската столица българските спортисти спечелиха 18 медала

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди състезателите от бокса, женската борба, спортната стрелба и аеробиката, както и техните треньори за успехите им на Европейските игри в Минск. В беларуската столица българските спортисти спечелиха 18 медала - 3 златни, 7 сребърни и 8 бронзови. Това е с 8 повече, отколкото на Игрите в Баку през 2015, когато нашите състезатели завоюваха 10 отличия - 1 златен, 4 сребърни и 5 бронзови.

Красен Кралев поздрави лично всеки от медалистите и им пожела още по-големи бъдещи успехи. Състезателите споделиха впечатленията си от протичането на състезанията в беларуската столица и благодариха на министъра за уважението и подкрепата. Кралев проведе разговори с всеки от спортовете поотделно и се запозна с протичането на подготовката на атлетите ни за предстоящи големи първенства и Олимпийските игри в Токио през 2020. Той ги увери, че могат да разчитат на съдействие от страна на ММС за всичко, от което имат нужда, за да могат да тренират пълноценно и да представят България по най-добрия начин на бъдещите спортни форуми.

На Европейските игри в Минск боксьорите ни спечелиха пълен комплект медали. При жените титла в категория до 57 кг завоюва Станимира Петрова, а бронз за България донесе Габриела Димитрова при 51-килограмовите. В мъжкия турнир, който бе със статут на европейско първенство, Даниел Асенов спечели сребро в кат. до 52 кг, но беше ощетен от съдиите. Преди 4 години в Баку боксьорите ни останаха без отличия. На българските боксьори им предстоят спортни подготвителни лагери за предстоящите европейски и световни първенства, които ще се проведат през август и септември.

Ивет Горанова донесе трето злато за България от Европейските игри в Минск

Женската борба отново се представи на ниво и донесе 3 медала, както бе и през 2015. Мими Христова спечели сребро в категория до 57 килограма, Миглена Селишка завоюва бронз при 50-килограмовите, а София Георгиева (кат. до 68 кг) остана също с бронз. Няколко секунди не достигнаха на световната и европейка шампионка Тайбе Юсеин да спечели още един бронз за нашата страна.

Антоанета Бонева спечели 2 медала в спортната стрелба – бронз на 10 м. въздушен пистолет и на 25 м. пистолет. На Игрите в Баку българката има сребро на 25 м. пистолет.

Станимира Петрова спечели злато за България от Европейските игри (ВИДЕО+СНИМКИ)

Изключително добро представяне и на групата ни в аеробиката. Антонио Папазов, Тихомир Баротев, Ана-Мария Стоилова, Ивелина Лукаки и Дарина Пашова завоюваха сребърното отличие, като много малко не им достигна за първото място. С отличието в Минск българската аеробика записа нов връх в своето развитие, което през последните години е свързано със все по-нарастващата популярност и успешна работа в този спорт у нас. Това е първо участие на отбора на Европейски игри, тъй като на Игрите в Баку България нямаше спечелена квота. На срещата, която министърът проведе с медалистите по аеробика, стана ясно, че ММС ще осигури нова настилка за спортна зала „Дунав“ в Пловдив, където националният отбор по аеробика води своята подготовка.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.