Очакват ни температури до 39 градуса по Целзий

Високите температури могат да причинят слънчев удар, топлинен удар и дехидратация. Това каза Ромуалдас Каминскас от Българския червен кръст /БЧК/  в ефира на „Здравей, България”.

При слънчевия и топлинния удар симптомите са сходни - виене на свят и зачервяване на кожата. При слънчевия удар температурата на главата е малко по-висока от тази на тялото, докато при топлинния удар е обратното. При дехидратацията човек усеща сухота в устата, зачервяване, може да се стигне и до припадъци, каза той.

Опасни горещини и днес

„Първото нещо, което човек трябва да направи е да запази самообладание. Ако може да се различи кое точно състояние му се е случило, но ако не успее, първото, което трябва да направи е да мине на сянка, на проветриво място, да пие много вода. Водата трябва да се пие на малки глътки и трябва да е със стайна температура”, обясни Каминскас.

„Тези, които работят на открито, да стоят повече време на сянка и да пият повече вода. Нормалното количество, което трябва да се изпие на ден е около 2 литра, но, ако човек е дълго време на открито, са необходими 3 литра”, посъветва той.

Спортният инструктор Михаела Тодорова  уточни, че е добре да се тренира рано сутрин или късно вечер. „В залите може да се тренира по всяко време на деня, тъй като те са добре охладени и няма опасност от прегряване”, добави тя.

При тренировка над 30 градуса по Целзий е възможно да се стигне  схващания на мускулите, а при температури до 40 градуса може да се стигне до топлинен удар.

Репортер: Кристиян Попов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.