Според тях виновни на пътя са другите

96 % от шофьорите у нас определят себе си като "нискорискови". Едва 4 % от водачите се самоопределят като опасни на пътя. Данните са от проучване на един от застрахователните брокери у нас.

На фона на това е интересен и броят на наказателните постановления, които са издали контролните органи за изминалата 2018-а година - около милион и 300 хиляди. От тях над 560 хиляди, или повече от половината от всички хванати нарушения, са за превишена скорост. 

С кола, на мотор или на колело. Невена е е една от жените, запалени по шофирането. С многото километри на пътя е събрала и впечатления за най-дразнещите шофьорски практики.

„Всички бързат, всички гледат само себе си. Това е голям проблем. Ровят си в телефоните, искат най-бързо да спрат и най-ме дразни изразът "Спрях тук, защото ми е удобно", "Аз само за малко””, заяви Невена Бундева.

Нарушават ли правилата шофьорите на градския транспорт в София?

В пълен контраст на наблюденията на Невена, според проучването на застрахователния брокер 79% от шофьорите на коли и 90% от водачите на автобуси и камиони казват, че биха отстъпили на друг шофьор на пътя. Тази картина на спокойно шофиране обаче не се потвърждава от  наблюденията и на контролните органи.

„Българинът продължава да подценява опасното движение с висока скорост. Тя е предпоставка за пътно-транспортно произшествие, защото голямата скорост довежда до намаляване на времето за реакция”, поясни инспекторът в отдел "Пътна полиция" към ГД "Национална полиция" Мария Ботева.

Тол системата ще заработи тестово от 16 август, следват срещи с бранша

Според официални данни в периода на голямото пътуване, месеците юли и август, инцидентите на пътя са с 20% повече в сравнение с останалите месеци. И въпреки че шофьорите масово се смятат за "нискорискови", на въпроси в проучването признават, че превишават ограниченията за скорост, че се разсейват с настройване на музика или телефон в колата.  

На свой ред обаче и шофьорите имат забележки към властите. 

„Това с превишена скорост зависи от ограниченията на пътя. На места има безумни знаци”, смята Невена.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.