Резултатите - от Георги Георгиев в "На твоя страна"

Разреден и фалшив алкохол се продава в заведенията в страната – това показват първите проверки от началото на лятото. А само за два месеца са хванати тонове алкохол с неясен произход, произведен по гаражи и мазета, който е трябвало да достигне до баровете и дискотеките. Лъжат ли ни с алкохола в заведенията? Резултатите от лабораторните изпитванията на първите проби, взети от контролните органи това лято, обобщава Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

В лабораторията на Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки се проверява дали алкохолът, който пием, е фалшив или не. И разреждат ли се уискито, водката и виното, които ни сервират в заведенията.

ОЛ ИНКЛУЗИВ: Сервират ли ни стара храна в хотелите?

Само за два месеца – май и юни, са открити над 6 тона нелегален алкохол от митническите власти, който е бил предназначен за нощните заведения по морето и големите градове. През миналото лято по Черноморието са взети 33 проби, като всяка четвърта е с по-ниско от обявеното алкохолно съдържание и на практика е била разредена.

„В пробата от отворената бутилка алкохолното съдържание е било 37,5% при минимални 40%. А пробата от запечатаната бутилка е отговаряла на всички изисквания за разлика от разпечатаната напитка. Което означава, че пробата най-вероятно е разредена в самото заведение”, обясни инж. Галя Михайлова от Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки.

„Някой подменя бутилката с алкохол, заменя съдържанието или сипва вътре вода – обикновеното разреждане. Съветваме клиентите да си поръчват на самия бар, за да видят какво им наливат, да си поръчват по-малко популярни марки и напитки, тъй като обикновено злоупотребите по заведенията са свързани с най-популярните марки и напитки”, заяви Ралица Скорчева-Славова  от Асоциация „Спиритис”.

Алкохолът във всяка десета бутилка е некачествен

Некачествен алкохол показват и тестовете на проба от водка, взета от заведение в Созопол. Същото сочат и пробите от бар в Приморско. Вместо водка, на клиентите е бил сервиран спирт с по-нисък градус. За да се нарича водка, алкохолът трябва да има минимално алкохолно съдържание 37,5%, а в случая на етикета е обявено 35. Не може да бъде наречено водка – не е опасно – не съдържа забранени вещества, но просто търговското й означение е неправилно”, обясни още инж. Михайлова.

Още по темата гледайте във видеото.

Вашите сигнали и предложения за теми очакваме на georgi.georgiev@ntv.bg и Facebok страницата на рубриката „На твоя страна.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.