Възрастният мъж живее сам в пазарджишко село и няма близки, на които да разчита

65-годишният Стоян Рабаджийски е с напреднала форма на рак на белия дроб, с множество разсейки. Възрастният мъж живее сам в пазарджишкото село Елшица, няма близки и роднини, на които да разчита. За борбата за живот на Стоян ви разказахме през 2018-та година. 

Днес мъжът отново има нужда от помощ. Вече от няколко месеца е спрял лечението си, защото не може да си позволи скъпите лекарствата. Медикаментите струват 800 лева, а пенсията му е малко над 200. 

„След 23 години трудов стаж, като 18 години втора категория, държавата ми даде 241 лева пенсия - жалки, мизерни. Станах г-н Никой”, разказва Стоян Рабаджийски.

Докато статистиката казва за Стоян, че живее в лишения, той може и да ни ги покаже. Къща без телевизор, пералня и дори баня. С празен хладилник, но пък с купища лекарства - защото това, което не пише в статистиката, казва Стоян, е, че с грижите идват болежките.

„Отидох на контролен преглед заради бронхит. Лекарката ме извика и каза: „Стояне, ще ти кажа нещо, няма да се страхуваш! Имаш рак на белия дроб с метастази””. Една седмица не можах да спя, после си викам: „Ще моля Бог да отложи смъртта, ако може””, разказва Стоян.

Животът надделява. Но срещу 800 лева на месец за лекарства, платени с пенсия от малко над 200.

ОТВЪД СТАТИСТИКАТА: Борба за живот, който струва повече от пенсията

„Попадам на добри хора, може би Бог ми ги праща. И понякога са състрадателни и ми помагат. Но има моменти, в които прекъсвам лечението. Има някои хора, понякога ти хвърлят някой лев и после си правят шоу, викат: „Нали ти помогнах?". Тогава много боли”, разказва Стоян Рабаджийски.

Има нужда от помощ, но не моли за нея. Защото, за да молиш, трябва да очакваш промяна, а по думите на Стоян той е спрял да я чака много отдавна.

„Не искам да живея нормално, а да мога да поживея още малко”, заявява Стоян.

„Хората по селата са оставени на произвола на съдбата, на доизживяване. Аз искам да живея, но съм обречен, отписан съм от държавата”, смята Стоян.

Статистиката е в село Елшица и навсякъде около него. Статистиката започва с цифрите и завършва с истории като тази на Стоян.

Ако искате да помогнете на Стоян, може да го направите като преведете средства по следната банкова сметка:

BG74BPBI79304030143702

Пощенска банка

Титуляр: Стоян Пенков Рабаджийски

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си