Вижте коментарите по темата на журналист и международен анализатор

Сръбският външен министър Ивица Дачич с остро изказване. Пред държавната телевизия РТС той призова „Борисов да зачита позицията на ЕС относно независимостта на Косово и да не дава уроци на Жозеп Борел”. Коментарът му бе по повод призива на българския премиер към Борел да защитава интересите на ЕС. Според Дачич „позицията на Общността била, че Косово не е независимо".

„По времето на Дачич беше подписано Брюкселското споразумение, което постави началото на преговорите между Белград и Прищина. И сега той да говори, че Косово не признато... Това не е вярно. Баронеса Аштън постави основите на тези отношения във времето. За мен е неочаквана тази рязка реакция на Дачич”. Това каза в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” журналистът от Bloomberg TV- Bulgaria Николай Кръстев за обтегнатите отношения между София и Белград след изказването на сръбския външен министър.

Сръбският посланик у нас извикан на разговори в МВнР

Международният анализатор Димитър Гърдев пък смята, че Борисов не е бил достатъчно коректен в изказването си. „Това негово изказване си е наша европейска тема. ЕС е пред много сериозна дилема за Сърбия и за Косово. Сърбите усещат, че времето се промени. Изказването на външния министър не е учтиво”, каза още Гърдев.

Сръбският президент: Ще върнем отличните си отношения със София

Според Кръстев напрежението „ври и кипи” по оста Белград - Прищина. „Диалогът, който трябваше да се води с посредничеството на ЕС, е замразен. Единственият опит, когато се срещнаха сръбските и косовските представители, беше по време на българското европредседателство миналата година. Напрежението между Белград и Прищина е дълбоко поставено”, обясни журналистът. И допълни, че е възможно до края на годината да има преформатиране на преговорите с нови участници – Русия и САЩ.

Гърдев поясни, че европейското членство на Сърбия е обвързано с признаването на Косово.

Още по темата във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.