Повече от 100 души са пострадали

Седем души загинаха при мощна буря, която се разрази в сряда вечерта в популярния туристически район Халкидики.

 

 

 

 

Сред жертвите има и 2 деца. Ранените са повече от 100.

СНИМКИ ОТ БЕДСТВАЩИТЕ РАЙОНИ ВИЖТЕ ТУК

Силните ветрове, дъжд и градушка изкоренили дървета, отнесли покриви, и автомобили.

Шестима от загиналите са чуждестранни туристи. Двама чехи са били убити, след като караваната им била отнесена от ветровете и водата в градчето Созополи. Синът им е пострадал и е настанен в болница, а внукът им е жив и здрав, но силно шокиран.

Два други смъртни случая има в Неа Потидеа, където дърво паднало върху 39-годишен руснак и 2-годишния му син.

В Неа Плагия са загинали майка и син, туристи от Румъния. Докато вечеряли, вятърът отнесъл покрива на ресторанта и те са оказали затиснати.

62-годишен рибар е в неизвестност. Към 13 ч. в четвъртък хеликоптер откри труп в морето край Неа Каликратия. Все още не е ясно дали намеренеото тяло е на издирвания.

Няма пострадали български граждани, увери Красимир Серафимов, първи секретар на генералното консулство в Солун. 

 

По думите му през нощта всички ресорни служби са изпратили свои екипи в областта, а над 40 машини са работили за разчистване на пътищата. Работило се е и по възстановяване на електроподаването на местата, където то е било прекъснато.

Властите обявиха извънредно положение в Халкидики, а новоназначеният министър на гражданската защита ще посети района в четвъртък.

В ефира на „Здравей, България” жителят на Неа Плагия - Веселина Миту, заяви, че предупреждение за буря не е имало. И допълни, че селището вероятно ще бъде без ток няколко дни заради падналите електропроводи.

Миту отбеляза, че пожарната служба е помагала много на хората. „Пътищата бяха проходими, дори в най-отдалечените места в Созополи. Силата на стихията беше наистина страшна, нещо, което досега не бяхме усещали", каза тя.

Пожарната и службите за справяне с бедствия са получили повече от 600 обаждания, като се е наложило да се намесват в близо 300 от случаите.

15 минути мрак, ослепителни мълнии, унищожителна градушка и мощен ураганен вятър. В епицентъра в този момент се оказва Деси Цонева.

„Нещо невиждано и ужасяващо. Детето беше с мен, уплаши се и започнахме да се молим. Падна един електрически стълб пред мен. Ток започна да хвърчи на пътя. Дървета хвърчаха, кофи за боклук. Почна градушка - цялата кола е на дупки”, разказа тя.

След тежката нощ хората в едни от най-популярните курортни градчета на Халкидики посрещнаха сутринта без електричество. Някои дори и без дом.

Днес вече е горещо, температурите гонят 26-27 градуса. В жегата и влагата пострадалите семейства се опитват да се съвземат след урагана и да изчистят.  

Междувременно основният път цял ден е задръстен от автомобили. Част от туристите се уплашиха, стегнаха си багажа и напуснаха хотелите.

 

 

 

 

 

 

00302310829201 – телефон на Генералното консулство на България в Солун

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.