Над 60 000 седмокласници вече знаят къде ще продължат образованието си

Обявявиха първото класиране за гимназиите. Над 60 000 седмокласници вече знаят в кои училища ще продължат образованието си. Кандидатстването тази година беше само електронно. Резултатите могат да бъдат проверени в сайта на просветното министерство ТУК

Седмокласниците по-добри по български, отколкото по математика

Учениците трябва задължително да се явят в гимназията, в която са приети. Там трябва или да се запишат, или да подадат заявление за второ класиране. Ако не го направят, ще загубят мястото си в училището и няма да участват във второто класиране.

Записването на приетите ученици или подаването на заявления за участие във втори етап на класирането е до 16 юли включително. Второто класиране трябва да излезе до 18 юли. Свободните места след първото са 684.

„Учениците, подали заявление за участие в първия етап на класиране в София, са 9869. От тях 9168 са кандидатствали онлайн, а през училища гнезда – 671. 747 е броят на учениците от страната, като 706 са кандидатствали по електронен път, а 41 чрез училищата гнезда. 1081 ученици не са подали заявление, от които 543 са от училища по културата, спортни и частни”, обясни Любка Методиева, председател на Комисията за информационно осигуряване и класиране.

Началникът на РУО София-град Ваня Кастрева посочи, че най-желаните профилирани паралелки са по чужди езици, като 2101 ученици са заявили желание да учат в 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес", следвана от 22-ро, 32-ро училище, 9-та френска гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ и Втора английска гимназия.

„Няма промяна в желанията на учениците, свързани с професионалното образование. Както беше миналата година отново най-желана е Националната търговско-банкова гимназия, със специалността си „Банково дело“ с английски език, следвана от тяхната друга специалност „Електронна търговия“. На трето място е Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ със специалност „Системно програмиране“ с английски език, а Технологичното училище Електронни системи към ТУ-София със същата специалност е пожелано от 1214 ученика. На пето място се нарежда Националната финансово-стопанска гимназия със специалност „Икономика и мениджмънт“ с английски език, посочи Кастрева предпочитанията на бъдещите осмокласници.

Тя подчерта, че за втора година има кандидат-гимназист с най-висок бал от 500 точки и тази година това е Първа английска гимназия.

„Паралелката с най-висок минимален бал от 490.500 т. е в Софийската математическа гимназия - профил „Математически”, с интензивно изучаване на немски език. Това е балът на последното прието дете. В рейтинга на училищата на първо място е СМГ. Тази година балът в софийските училища се е повишил, но нямаме промяна в първите 10 училища. Водещо е СМГ с бал 479.500 в сравнение с миналата година, когато той е бил 456. На второ място е 91 НЕГ с бал 458.500 при 440 миналата година. На трето място е 73-то училище с минимален бал 442 т. тази година за разлика от миналата година, когато той е бил 423 т.”, посочи началникът на регионалното управление по образование в София. На следващите места са ТУЕС към ТУ-София, 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“, Първа АЕГ, II АЕГ, 9-та френска, 22 и 35-то училище.

„Имаме една анулираната работа. Тя е на дете от СМГ. Причината за това решение е, че той е напуснал залата, без да остави своята работа по математика. Ученикът ще може да кандидатства, но без точките от НВО. Ще бъдат наказани и двамата квестори, които не са съдействали изпитът да протече по установения ред“, каза още Кастрева.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.