Необходима е по-широка обществена платформа на левицата, каза още той

Лидерският въпрос в БСП не съществува в дневния ред на партията. Това каза лидерът на БСП-София Калоян Паргов в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

„В момента на дневен ред е подготовката на местните избори, които са важна основа за бъдещата национална власт, защото без силно присъствие в местната власт, няма как да разчиташ на добър национален резултат, макар че местните избори са технология, а президентските и парламентарните избори са идеология”, подчерта той.

БСП е против отмяната на машинния вот

По думите му, ако БСП изпълни три условия, ще има реални шансове за успех на местните избори. „На първо място консолидация на партията. На второ – консолидация на лявото пространство. Това включва широк формат и платформа, зад която да застанат повече представители на лявото. На трето място е консолидацията на обществото, защото ние, за разлика от ГЕРБ, нямаме нито този ресурс, нито този инструментариум, с който те разполагат, и това е част от рецептата да се противопоставиш и да направиш по-широка обществена платформа”, обясни Паргов.

Той обяви, че БСП е в последен етап на подготовка за местните избори. „Това е финалната фаза на подготовката преди горещата фаза. Имаме още две сесии на Общинския съвет. Днес беше предпоследната преди местните избори. Очевидно е, че ГЕРБ ще поиска да затвори общинския съвет, за да не се ползва като трибуна на различни мнения. Така или иначе управляващите използват всякакви трикове. Ето и субсидията стана 1 лев, и машинното гласуване вече го няма във вида, в който си говорихме в последните месеци и няма да го има, поради всякакви други аргументи, но не и поради най-важния – търсене на компенсация на липсата на Цветан Цветанов в ГЕРБ. Стремежът е за служебна победа при намаляваща подкрепа в ГЕРБ”, каза той.

По повод на решението увеличението на заплатите на работещите в Градския транспорт да започне от 2020 година, Паргов коментира, че от левицата настояват процесът да започне от средата на тази година: „Ние настояваме да започне от сега – така както им обещахме на хората, защото те се прибраха на работните си места, неприемайки увеличението, което им предложи общинската администрация и г-жа Фандъкова и с обещанието, че към средата на година ще бъде направена актуализация на бюджета и ще се намерят средства за едно повторно увеличение, което се отложи за есента. Това обаче няма да се случи и септември, защото няма сесия”.

Паргов коментира и проекта за новия парк в Борисовата градина. „Нашата позиция е, че не бива да се допуска ново застрояване в рамките на парка и второ – ако има нагласи на спортния клуб ЦСКА за изграждане на ново спортно съоръжение, което да отговаря на изискванията на УЕФА, то трябва да се направи в рамките на съществуващата граница на сегашния стадион. Мога да уверя, че представителите ни в Общинския съвет ще съблюдават за недопускане на строителство в парковата зона”, посочи той.

Крайното решение за кандидат кмет на БСП ще бъде взето след месец по време на Градската конференция. "Не искам да казвам имена. Мая Манолова е сред тях", каза Калоян Паргов. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.