Жертвите на природната стихия са седем, ранените са повече от 100 души

Гърция - в опит да се справи с щетите след потопа в Халкидики. В много от пострадалите райони около крайбрежието възстановяват подаването на ток. Затворени пътища вече няма. Гръцката армия и стотици спасители продължават да оказват съдействие за отстраняване на пораженията. Продължава описването на щетите.

СНИМКИ ОТ БЕДСТВАЩИТЕ РАЙОНИ ВИЖТЕ ТУК

Първата къща на Халкидики, която е посрещнала мощния смерч, е изградена от фирма с българско участие.

„Собствениците са били тук и са видели как морето се вдига 30 метра нагоре. Окото на торнадото е преминало точно над къщата. Избива алуминиевите щори от прозорците, чупи самите прозорци”, разказва Йоргос.

Въпреки че покривът е отнесен, постройката на живописния бряг е издържала на напора на бурята. Съседните сгради обаче са по-стари. Вятърът ги е оглозгал до основите.

Мощна буря в Северна Гърция взе 7 жертви (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Торнадото се завъртя оттук, мина през съседните къщи и продължи към останалата част на крайбрежието”, обяснява Йоргос.

Крайбрежието и днес пази следите на стихията. Работата по изчистването обаче не е спирала, както от страна на собствениците на хотели и вили, така и от страна на местната власт.

„Огромни борови дървета бяха нарязани от самите собственици. Никой не чака държавата. Собствениците на имотите си почистиха, оправиха. Дори и плажната ивица изчистиха”, разказва Кирил Веселинов, турист от България.

„Властите в Гърция работят бързо, отзивчиви са, съдействат. Приоритет, разбира се, е човешкият живот”, заяви Веселина Миту.

Предстои опис на щетите по всички пострадали сгради и по инфраструктурата.

 

 

 

 

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.