Изкопът е оставен без надзор по време на обедната почивка на работниците

Две незрящи жени паднаха в еднометрова необезопасена дупка във Варна. По чудо пострадалите са се разминали само с охлузвания. Изкопът е оставен без надзор по време на обедната почивка на работниците.

Всеки ден пътят на незрящите Миролюба и Снежана от дома им до близкия магазин минава през редица препятствия, като липса на тротоари и неравности по паважа. Сред добре познатите им бариери обаче, в сряда се появява и една изненадваща опасност.

"Ние, вървим двете, помагаме си. В момента, в който си говорихме, че сме вече пред парапета и падаме в дупката", каза Снежана Атанасова.

"Ако ние бяхме паднали между тези железа, ако ми беше паднал кракът, аз съм тежък човек, колкото слизам, толкова щеше да се троши кракът. На снимките се вижда, че има железа вътре в дупката", каза още Миролюба Андонова.

Жена падна в изкоп за водопровод
 
Изкопът е направен, за да се постави осветление за пешеходна пътека. Около него обаче не е имало нито лента, нито предпазна решетка. "Дупката беше някъде до подмишниците ни. И двете се събрахме в нея, имаше място и за още един. Доста широка беше. Един гражданин ни помогна, за което му благодарим", каза Атанасова.

Случайният минувач успява да извади жените, а те се обаждат на спешния тел. 112. От там обаче не получават съдействие. "Питаха ме дали съм с кола, аз им обясних, че съм незряща и дупката е на тротоара, но те ми казаха, че като не съм с кола не могат да пратят патрулка", каза още Снежана.

Жена падна в дупка с вряла вода в Русе, получи тежки изгаряния (ВИДЕО)
 
Няколко часа по-късно ровът вече е запълнен и обезопасен. "Това, което казаха от фирмата е, че изкопът е оставен без надзор за няколко минути, за да могат работниците да обядват, но точно тогава се е случил този неприятен инцидент. Ще бъде потърсена отговорност от фирмата", заяви Тихомир Тимов от отдел "Инфраструктура" - Община Варна. 

А за пострадалите жени остава радостта, че са се разминали само със синини и рани. "Благодарим на Бог от цялата работа. Можеше нещо повече да стане. Ние сме се примирили с това, че сме слепи, но щяхме да станем и други инвалиди, които да са в тежест на семейството", заяви Миролюба.

В района са настанени и десетки други незрящи хора. Миролюба и Снежана се надяват, че случилото се може да провокира институциите да направят ремонт на цялата улица.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.