"Очакваме с нетърпение да работим конструктивно с премиера Борис Джонсън", написа в Twitter Мишел Барние

Шефове от Европейския съюз заявиха, че искат да работят със следващия британски премиер Борис Джонсън, за да ратифицират споразумението за Brexit, подписано от неговия предшественик.

"Очакваме с нетърпение да работим конструктивно с премиера Борис Джонсън, когато той встъпи в длъжност, за да улесни ратифицирането на споразумението за оттегляне и да бъде постигнат уреден Brexit“, написа в Twitter преговарящият от ЕС Мишел Барние, след като Джонсън бе потвърден като лидер на британската консервативна партия и следователно предстоящ премиер.

Борис Джонсън е новият премиер на Великобритания (ВИДЕО)

"Готови сме също така да преработим договорената декларация за ново партньорство в съответствие с насоките на EUCO (Европейския съвет)", каза Барние, имайки предвид необвързващия политически план за бъдещите връзки между ЕС и Великобритания, който британският лидер Тереза Мей подписа през ноември.

Новият председател на Еврокомисията Урсула фон дер Лейен поздрави Борис Джонсън, след като той спечели надпреварата за поста на британски премиер във вторник, но предупреди, че предстоят „времена на предизвикателства“.

Тръмп за новия премиер на Великобритания: Той ще бъде страхотен

"Поздравления за Борис Джонсън за това, че е номиниран за премиер", каза тя на среща с френския президент Еманюел Макрон в Париж. „ Очаквам с нетърпение да имам добри работни отношения с него. Има много различни и трудни въпроси, с които да се справим заедно. Пред себе си имаме времена на предизвикателства“, каза още тя.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.