Ще бъдат обсъдени и други проблеми в Изборния кодекс, каза още тя

Съгласието, което постигнахме с повечето от колегите е след местните избори да отворим отново дискусията за машинното гласуване, защото темата за проблемите, които откриваме сега в Изборния кодекс трябва да бъде разгледана извън изборно време. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

ОКОНЧАТЕЛНО: Без машини в секциите на кметския вот

„Машинното гласуване отпада само за местните избори, защото бяхме обвинени, че го правим с цел да манипулираме местния вот. Ние държим да се произведе легитимен местен вот и отчитайки всички проблеми, които открихме в машинното гласуване по време на европейските избори, което експертите откриха в него, ние смятаме, че трябва да ги избегнем, за да не се опорочат избори, които са изключително сложни като процедура”, каза Дариткова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че основен проблем с машинното гласуване е било описването на гласовете в протоколите, където е трябвало да се сумира вотът от машините с този от хартиените бюлетини. „Това създаде затруднение. Самите протоколи се оказаха многократно оправяни, със затруднения при сканирането и отразяването им”, обясни тя.

Дариткова коментира и преодоляното вето на президента Румен Радев за финансирането на политическите партии. „Там непрекъснато ни се внушаваше, че трябва да чуваме гласа на гражданите, а той ни посочи, че не са доволни от това, че бюджетът финансира с 11 лева за глас партийна субсидия всички политически сили. В настоящия момент трябваше да препотвърдим решението си, защото атакувайки само финансирането от юридически лица, не стана ясно по какъв начин Президентството посочи, че трябва да се финансират политическите партии”, каза тя.

Даниела Дариткова обяви, че ГЕРБ остават отворени за дебат за финансирането на партиите.

Председателят на ПГ на ГЕРБ  коментира и ветото на президента покупката на осем изтребителя F-16. „Нелогично е точно сега, когато имаме договор, който е сключен между правителствата на България и САЩ, който има лимит на препотвърждаването му – 3-4 септември, ние да губим време в процедури и да даваме разнопосочни сигнали на нашите евроатлантически партньори затова, че НС и Правителството мислят в една посока, а президентът има други решения”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.