Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на животните изказа разочарование от предприетите мерки от българските власти

Кризата с африканската чумата по свинете и критиките от Брюксел създадоха напрежение в парламента. Депутатите си размениха упреци кой е виновен и дали са взети достатъчно превантивни мерки.

Още в началото на заседанието Левицата направи предложение за изслушване на земеделския министър Десислава Танева и на вицепремиера Томислав Дончев. Очаква се то да се проведе по време на утрешното пленарно заседание. След изявлението на еврокомисаря по здравеопазването и безопасността на храните темата се прехвърли очаквано и в кулоарите.

Първи случай на африканска чума при дива свиня и в община Лом

„България може да изгуби свинепроизводството си в индустриалния му вид, когато се обърне  каруцата пътища много”, каза Александър Сабанов от „Обединени патриоти”

ДПС призова спецчасти да се включат в отстрела на дивите свине

„Всички мерки, които взеха управляващите, са неадекватни, институциите несработиха в България. Оградата беше като за детска площадка - около един метър и намериха едно прасе умряло. Изследванията показаха, че то е умряло от смях” , коментира  Бюрхан Абазов от ДПС.

„Има добри практики в други държави, в България това не го видяхме. Видяхме заболяването как настъпва, как премина границата, сега виждаме как се разпространява”, каза  Пенчо Милков от БСП.

"Очевидно и безспорно е, че забележките на еврокомисаря по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис имат основание, но не мога да ги коментирам освен в настоящата ситуация да направим максимално възможното, за да се овладее кризата със заболяването Африканска чума по свинете", каза земеделският министър Десислава Танева.

Парламентът създаде анкетна комисия за хакването на НАП

Междувременно с 171 гласа „за” депутатите създадоха анкетна комисия, която да разследва кибератаката в НАП. Тя ще бъде с 15 члена. Председател ще бъде депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов, а заместник-председател ще бъде депутатът от БСП Румен Гечев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.