Изгонени от ПГ са още Десислав Чуколов и Павел Шопов

Коалицията на Обединените патриоти се разпадна. ВМРО и НФСБ ще продължат да работят заедно, но без "Атака", която изключиха. Лидерът на партията Волен Сидеров и депутатите му Павел Шопов и Десислав Чуколов са изключени и от парламентарната група. Това обявиха официално пред медиите ръководствата на ВМРО и НФСБ. Решението за "отлюспването" на депутатите от "Атака" е взето с 20 гласа "за" и нито един "против" и "въздържал се". 

Премиерът Бойко Борисов е бил уведомен за раздялата в трипартийното семейство на националистите в парламента. От ВМРО и НФСБ обаче подчертаха, че изключването на "Атака" няма да наруши мнозинството в пленарната зала, нито ще накърни работата на правителството и споразумението за управленския мандат.

Позицията на Политическия съвет на партиите от ОП, с което изключват "Атака" от коалицията, бе оповестена от лидера на НФСБ Валери Симеонов. Ръководствата на ВМРО и НФСБ са взели това решение единодушно. То е било подкрепено и от останалите партньори - партиите Средна европейска класа и "Защита", уточни Симеонов.

Сидеров и Чуколов са изключени за системно неучастие в работата на парламентарната група и парламента. Поисканата справка сочи, че лидерът на "Атака" е гласувал само 252 пъти при проведени над 8 хил. гласувания, съобщи съпредседателят на ПГ на ОП Искрен Веселинов. Това показва едва 3,7% участие в гасуванията в пленарната зала, докато процентът при Чуколов е 6. Нашият правилник е доста строг, напомни Веселинов и заяви, че лидерът на "Атака" и доскорошен председател на ПГ не е идвал на заседания на групата от 6 месеца, а Чуколов се появил едва на последните две. Шопов е изгонен за непристойно поведение.

Разделят ли се Патриотите и какво означава това за Голямата коалиция?

"Повече от една година коалицията не работи", обяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той обвини колегите си от "Атака" в " системен саботаж на взети решения на групата и атаки персонални" срещу Валери Симеонов, когато беше вицепремиер, както и срещу самия него. Каракачанов беше категоричен, че така повече не може да продължава.

"Срещу колеги, срещу кандидати в евроизборите. Извинявайте, но има някаква граница. През октомври, като свалих синята каска, заявих - аз бях дотук. Бяха нарушени чисто човешки граници с клевети. Една злостна кампания по време на евроизборите и абсолютно неуважително отношение към останалите колеги", описа Каракачанов събитията, довели до тежкия развод в политическия съюз между националисти от три партии.

"Това не може да продължава повече, защото това спъва работата на коалиция ОП. Това не означава бламиране на мнозинството в парламента или бламиране на правителството. В края на краищата, те са заявили, че подкрепят правителството до края на неговия мандат. Ние в нашето решение сме записали същото - че това решение не променя отношението ни към правителството", заяви още лидерът на ВМРО.

Той изрази убеденост, че ВМРО и НФСБ, "които в предишното НС имаха традиции, макар и с трудности, макар и с разминавания и противоречия", са работели много по-добре и успешно.

"Оттук-нататък всяко нещо си има край. Когато границата бъде премината не един път, а хиляди пъти, настъпва краят на една коалиция. Няма смисъл от тази агония и тази трагедия. Да създаваме само в шум в системата, да си пречим взаимно и да се изнервяме, е излишно за всички", постави диагнозата Каракачанов.

"Явно г-н Сидеров и неговите колеги от "Атака" не желаят да работят с НФСБ и ВМРО - следователно ние ги освобождаваме от този им ангажимент и им даваме възможността да се развиват самостоятелно и да плуват в свободния океан", заключи Каракачанов.

Последният от поредицата опити за постигане на коалиционен мир в ОП и заглаждане на противоречията в малкия коалиционен партньор беше направен преди ден, когато отново от "Атака" станаха причината Коалиционният съвет да се провали. Това стана, след като лидерите на трите формации се събраха в парламента, но Волен Сидеров настоя да водят разговорите си в присъствието на медиите. Останалите две партии в ОП отказаха, а веднага след краха на коалиционната сбирка Каракачанов констатира: "Такава коалиция няма".

Днес Каракачанов вече обяви и фактическата раздяла: "Тук става въпрос за политически развод". Този развод обаче нямало да се отрази на имущественото състояние на бившия вече партньор - Сидеров и партията му няма да бъдат лишени от субсидията си, нито от постове и партийни клубове, потвърди Каракачанов.

"Решението за изключването на партия "Атака" е неправомерно. То ще бъде проучено и едва тогава ще дадем официален коментар, съобщиха от пресцентъра на партията на Волен Сидеров брифинга на ВМРО и НФСБ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook