ГЕРБ: Не се месим във вътрешните работи на други партии

Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви в началото на днешното заседание промените в ПГ "Обединени патриоти". С решение на групата се променя съставът, като се изключват Волен Сидеров, Десислав Чуколов и Павел Шопов от "Атака". Решението за "отлюспването" на депутатите от "Атака" е взето с 20 гласа "за" и нито един "против" и "въздържал се". 

Преди официалния развод, парламентарната група на „Обединени патриоти” наброяваше 27 души – ВМРО – 11, НФСБ – 9 и „Атака”- 7.   

С останалите четирима от "Атака" от НФСБ и ВМРО твърдят, че са в добри отношения и могат да останат в ПГ на "Обединени патриоти" като гражданска квота. Така към момента, преди решение на четиримата депутати от "Атака", групата на "Обединени патриоти" остава с 24 души. Ако те обаче се откажат от местата си в парламента, това ще се отрази на цялата коалиция в мнозинството. Така от 122-ма народни представители, управляващите ще станат 115. 

 

РАЗВОД в ОП: ВМРО и НФСБ се разделиха с "Атака", изключиха Сидеров от ПГ

„Коалиция „Обединени патриоти”съществува, тя продължава своя път, тя държи на подписите под споразумението за управление с ГЕРБ. Г-н Сидеров не е част от тази коалиция. Ако има необходимост да договаря нещо отделно с ГЕРБ, нека да си проведат двустранните контакти”, каза съпредседател на ПГ на Патриотите Искрен Веселинов.

„Аз разчитам, че всички са достатъчно отговорни да се придържат към коалиционното споразумение за управление, което все още е факт. В ГЕРБ имаме принцип да не се месим във вътрешните работи на други партии. Би следвало всички споровете да си ги решат помежду си”,каза председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Не сме женени като за парното. Няма вечно. Това е развод – нормално. 20 души казаха, че не ги искат. Няма драма, животът продължава, да са живи и здрави”, каза съпредседателят на ПГ на „Обединени патриоти” Валентин Касабов.

Днес в парламента няма нито един представител от ПГ на „Атака”. 

Репортер: Таня Иванова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.