Предложенията ще бъдат подложени на обществено обсъждане до 22 август

Проверки по домовете на учениците с много отсъствия. Мерките готви образователното ведомство, а на фокус ще са децата, които нямат уважителни причини да пропускат училище.

През 2018-та година броят на неизвинените отсъствия на учениците в страната надминава 7 милиона. Това са пътите, в които ученик е пропуснал занятията без основателен мотив. А отсъствията, които учениците са успели да извинят след това с бележка са над 41 милиона.

Ето каква е ситуацията по области.  Най-много отсъствия са регистрирани в Сливен - близо 900 хиляди за година. Следват София-град и Пловдив. а учениците, които най-редовно посещават часовете са тези в Габрово, Смолян и Видин.

МОН предлага учителите свободно да планират работата си в клас

Едва в трети клас Емануил трупа толкова много отсъствия в дневника, че е отписан от училището си в село Лехчево. С намесата на директора и учителите му, които лично се срещат със семейството,  през миналата учебна година Емануил отново се връща в трети клас. „Отначало той имаше недоверие към училището изобщо и към съучениците си, от които той е с година по-голям. Ние го включихме в допълнително обучение, което се проведе в рамките на 15 часа по български и математика”, сподели Мария Димитрова.,  

Ученикът започва да посещава и различни спортове и занимания след часовете и разбира, че ученето може да бъде и забавно. Завършва годината с едва 4 неизвинени отсъствия.   От години училището в Лехчево има свой механизъм за превенция на ранното отпадане от системата. „Ежемесечно класните ръководители дават доклади за посещаемост на учениците в училище и обхождат на адрес учениците, разговарят със семействата”, допълни Димитрова.

МОН с предложение за ваканциите на учениците догодина

От следващата учебна година тази практика трябва да бъде прилагана всеки ден във всички училища у нас. Промените, подготвяни от просветното ведомство предвиждат в екипите да бъдат включвани не само учители, но и социални работници и служители на МВР. „Когато едно дете отсъства от детска градина или училище, тогава екип ще посещава на място семейството, както да убеждава родителите, така и да установява причните, да предлага съответната социална услуга или ако се налага да наложи санкция”, заяви заместник-министърът на образованието Деница Сачева.

А Верка обещава, че не само Емануил, но и останалите й три деца ще завършат училище без отсъствия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.