Това е едно огромно доверие, заяви той за номинирането му за главен прокурор

„Явно съм подкрепен от цялата професионална общност. Това е доверие, което съм длъжен да оправдая”. Така заместник-главният прокурор Иван Гешев коментира номинацията си за главен прокурор.

„Не съм човек, който ще избяга нито от отговорност, нито от доверие. Нито бягам от битки, нито от това да изразявам личното си мнение. Не ме е страх какви ще са последствията, важно е да казваш истината. Трябва да правиш каквото трябва, а да става каквото ще”, заяви още Гешев. 

Засега той е единственият кандидат за главен прокурор.

„Ще ви припомня едно нещо, когато 17 човека номинираха един друг главен прокурор, който беше единствен кандидат и такива реакции нямаше. Той беше успешен главен прокурор. Говоря за г-н Велчев”, заяви Гешев.

Висшият съдебен съвет се събира днес на последно заседание преди лятната ваканция, с което изтича крайният срок за номинация на друга кандидатура за главен прокурор. По закон само министърът на правосъдието може да предложи друг кандидат. 

Ако Иван Гешев остане единствен кандидат за поста, той трябва да бъде изслушан пред пленума на ВСС на 24 октомври. Веднага след това е гласуването. За да бъде избран, той трябва да получи подкрепата на не по-малко от 2/3 от членовете на ВСС. Ако бъде избран, ВСС ще изпрати предложение до президента, а той от своя страна може да подпише или да откаже да подпише указ за назначаването му. Ако Румен Радев се възползва от правомощията си, това може да е еднократно и трябва да обяви подробни мотиви за отказа.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.