Темата коментират международните анализатори Кристиян Шкварек и Мохамед Ибрахим

Ще започне ли Турция да връща бежанци в Европа? Темата излезе отново на дневен ред, след като Анкара заплаши да отмени споразумението за реадмисия с ЕС. В студиото на „Плюс-минус. Коментарът след новините” по темата мнение дадоха международните анализатори Кристиян Шкварек и Мохамед Ибрахим.  

Турция ще купи руски изтребители, ако САЩ не им продадат F-35

„Това, което наблюдаваме в момента, е двуполюсно захлаждане на отношенията не само с Америка, но и с Европейския съюз. Логичният геополитически ход на тази държава е сближаване с Русия. Европа ще изпадне в ситуация, в която може да бъде изнудвана от Русия по енергийните въпроси и от Турция заради бежанците и реадмисията на мигрантите от Близкия Изток. За да се постигне консенсус, са нужни реформи в Брюксел, каквито не сме видели да се случват”, коментира Кристиян Шкварек.

„Цялата тази политика на ЕС е виновна за ставащото. Ако Европа не беше участвала във всички проблеми, които стават около нея, сега нямаше да има заплаха от бежанци. Европа е виновна до такава степен, че тя позволи на Америка и Турция да разбиват Тунис, Либия, Египет и Сирия. Европа е безлична и няма никаква политика. Тя винаги поема последствията, защото не взима решенията в свои ръце”, посочи международният анализатор Мохамед Ибрахим. 

Повече по темата гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.