Заради пробива в агенцията са отстранени началниците на два компютърни отдела

Оставки в НАП заради теча на лични данни след хакерската атака. Отстранен е ръководителят на звената за „Информационни системи”в НАП. Чака се и оставката на ръководителя на „ИТ сигурността”. За момента той не я подава, но шефът на НАП Галя Димитрова обясни, че и той ще бъде отстранен.

Анализът за причините за теча е показал пропуски в работата звената за информационна сигурност. 

„Обмисляме тази дейност - поради спецификата си, да бъде аутсорсвана”, обяви още Димитрова. Тя увери, че вече се работело по създаването на нова ИТ инфраструктура, но призна, че трудно се събирали компютърни специалисти с необходимата квалификация. 

„Признавам, че не сме били достатъчно внимателни. Нашият стремеж беше да предоставяме все повече електронни услуги на все повече хора, за да могат да изпълняват задълженията си по-лесно, но подценихме баланса между достъпност и сигурност”, каза още Димитрова.

„НАП е постигнала и постига забележителни резултати. Няма друга агенция по приходите в европейски мащаб, която да е увеличила три пъти приходите си”, коментира шефът на приходната агенция. 

Тя посъветва българските граждани да сменят единствено паролите си и персоналния индентификационен код /ПИК/ към НАП и потвърди, че не е необходимо да се подменят лични карти. 

Прокуратурата: Изтеклите данни от НАП са изпратени до световни медии (ВИДЕО)

Галя Димитрова заяви, че финансовият министър Владислав Горанов не е поискал оставката й, а настоява за решения за справянето с проблема. Изпълнителният директор на НАП обясни, че по време на отпуска си е била в постоянна връзка с екипа си и с министър Горанов. „Обсъждани са с мен всички взети действията”, добави тя. 

Заместник-изпълнителният директор на НАП Милена Кръстанова обясни, че много от данните, които са изтекли и са проверени до момента, са разместени и объркани. „Сега нашата работа е тези 609 хил. записа с технически средства да бъдат сведени до обозрим брой, за да проверим дали са манипулирани”, добави Кръстанова.

До момента 937 620 български граждани са направили справки за изчитане на данни, обявиха от агенцията. 665 000 от тях са с изтекли данни.

Шефката на НАП получи и пълната подкрепа на финансовия министър. А депутатите от Анкетната комисия за  хакерската атака в НАП се събраха за първи път на закрито заседание. Изслушаха шефовете на ДАНС, МВР и НАП. Според тях от информацията, която са получили вярват, че институциите са предприели адекватни мерки към момента.

Информацията на службите, представена в комисията, развенчава и редица спекулации по темата, твърдят депутатите.

„Например това, че хората трябва да си сменят личните карти е пълна спекулация, не е вярно”, заяви Маноил Манов от ГЕРБ.

Следващото заседание на Комисията е през септември. Тогава се очаква да бъдат изслушани нотариуси, представители на банковия сектор, прокуратурата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.