43-ма от тях все още се търсят

Безследно изчезнали - в тази група от началото на годината са попаднали 138 българи. От тях - 43-ма все още се издирват. Данните са динамични и постоянно се променят, уточняват от МВР.

Хората, укриващи се от правосъдието, попадат в съвсем друга категория.  Когато полицията говори за безследно изчезнали, има предвид хора, които внезапно са напуснали дома си, без видима причина и за които никой няма информация. Най-често, в тази група попадат възрастни мъже и жени над 60 години.

Полицията издирва мъж на 70 години от Монтана, който е изчезнал на 1 март. Цветан Кирилов Андреeв излезъл на разходка през деня и повече не се върнал. Бил е облечен с кафяво яке, черни панталони, лилава шапка и черни боти. Мъжът е висок около 160см, има кафяви очи, без заболявания. Обичал е да се разхожда около парк „Сините езера“, язовир „Огоста“ и стадиона. От семейството му молят, ако някой го е забелязал да сигнализира в полицията. Сигнали можете да подадете на тел. 0885 603 108.

"Където сме се сетили, все сме ходили, но без резултат", разказва синът му Богомил Кирилов.

Всички данни на издирваните хора, полицията публикува във вътрешната система на МВР, до която имат достъп всички служители. Част от снимките на издирваните са и на сайта на министерството.

Сливенската полиция издирва 60-годишен мъж

Преди 10 години, по своя инициатива Боян Юруков създава сайта lipsva.com – това е регистър с карта, в който обобщава информацията от местните РПУ-та и от медиите.

Столичната полиция издирва 74-годишна жена

„Това, което всъщност картата целеше, беше не просто да информира, а да покаже на МВР, че такъв инструмент може да съществува, да подобри комуникацията с обществото”, споделя той.

Боян предлага на МВР безплатно да използват софтуера му, но и до момента публичен регистър на изчезналите няма. 

„Наистина има такава идея, но тя подлежи на по-широко обсъждане в МВР”, обясниха полицията.

Така Боян решава да закрие сайта.

Репортери: Яна Николова и Биляна Борисова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.