Недоволните смятат да продължат с демонстрациите и в неделя

Пътят Ямбол - Сливен остава блокиран от собственици на домашни прасета. Трета нощ подред те ще останат на платното като знак на несъгласие с мерките на държавата срещу чумата. Хората са против принудителното умъртвяване на животните, не са съгласни и с 300-те лева, които правителството обеща да отпусне на стопаните от така наречения „заден двор”.

Желязко Христов е сред протестиращите на пътя Ямбол- Сливен. Отглежда 200 свине и прасета във фамилна ферма и е категоричен, че по-скоро ще запали фермата, но няма да допусне принудителното им умъртвяване.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

„Ако ми направят номера да ме обградят с жандармерия, да ме превземат като някаква крепост, аз съм се подготвил, с животните го паля, включително с мен”, каза Желязко Христов, животновъд с. Глуфишево.

Животновъдите на малки фамилни ферми настояват държавата да ги извади от обхвата на мерките за т. нар. „заден двор“.

ДЕНОНОЩНА БЛОКАДА: Стопани на домашни прасета остават на пътя Ямбол – Сливен (ОБЗОР)

„Свинарникът ми е над 20 години свинеферма по документи. Не знам, каква е причината. Регистрирано, маркирано всичко, нямам болни животни, взети проби. Не знам каква е причината да ги умъртвяват”, коментира Николай Николов, животновъд.

„Аз нямам задължения, нямам кредити. Създавал съм го 30 години с двете си ръце”, каза още той.

Участник в блокадата е и Тихомир Томов, който още преди месеци се включва в протестите на стопаните в Странджа. „Просто искаме оставката на Дамян Илиев, която е тотално закъсняла”, каза той.

Блокадата на пътя засега остава.

Репортер: Мира Безус

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.