Собствениците на домашни прасета заявяват, че животите им не са болни и не разбират какво налага умъртвяването им

Протестите срещу умъртвяването на прасетата продължават. Над 100 собственици на животни от различни села в община Първомай затвориха за половин час главния път за Хасково и Турция. Те пресичаха бавно пешеходните пътеки и така се образува колона от чакащи автомобили и камиони. Въпреки че веднъж получиха отсрочка за ликвидиране на домашните си животни до неделя, днес Агенцията по храните за втори път удължи крайния срок до 11 август. Протестиращите обаче искат изследване от независима лаборатория извън Европейския съюз. 

Четвърто денонощие продължава блокадата на пътя Ямбол-Сливен. Протестиращите са на място от петък следобед и обявиха, че протестът се превръща в безсрочен.

Собствениците на домашни прасета от района твърдят, че животните им не са болни и не разбират какво налага умъртвяването им. Животновъдите от малки ферми настояват също държавата да ги извади от обхвата на мерките за домашните свине.

Заради продължаващата блокада полицията отбива движението по обходни маршрути.

Протеста не премина и без инциденти. Около 18 часа участник в блокадата на пътя е бил ударен от автомобил със сливенска регистрация. 

Същевременно започват проверки по селата в различни области за неунищожени домашни свине. Сред райони, които ще бъдат инспектирани, са Добричко, Сливенско и Бургаско. Вече изтече крайният срок, в който стопаните трябваше да умъртвят доброволно животните си. Ако по време на шестмесечната карантина някой започне да отглежда нови прасета, глобата ще е до 1 000 лева.

От рано сутринта ветеринарните лекари обикалят стопанства и дворове в Сливенско. Те проверяват дали стопаните са умъртвили прасетата и дали е дезинфекцирано. Петимата лекари трябва да покрият 100 села. 

„Просто разберете, че много малко хора има, с много малко персонал разполагаме, но ще се постараем всичко да свършим в най-кратки срокове”, обясни д-р Димо Кондев, ветеринарен лекар ОДБХ Сливен.

Стопани на прасета на протест: Втора нощ блокада на пътя Ямбол-Сливен (ВИДЕО)

Желязко Христов казва, че отглежда щастливи прасета в сливенското село Глуфишево.

„Общи, големи боксове, с голямо пространство, минимум 4 кв. м. на прасе да се полага, за да се чувстват щастливи. Храната им е биологично чиста, също са щастливи, те затова са здрави. Затова и като го консумираш не ти вреди”, обяснява животновъдът Желязко Христов.

Фамилната ферма създава несубсидирано, в продължение на близо 30 години.

„Ние не сме подпомагани като зърнопроизводителите със субсидии. Не сме подпомагани от държавата. От нас се иска да работим”, заявява Желязко. „С двете си ръце, керемида по керемида, всичко съм правил аз”.

Фермата е и основният поминък на семейството с три деца.

„Моите деца са хранени, откак са родени, само с биологична храна. Месото си произвеждаме, пилетата, яйцата, хляба също, защото имаме земя и вкъщи печем хляб. Купуваме единствено захар и олио от магазина. Никога не са боледували, изцяло на биохрана са”, разказва Желязко Христов.

Сега казва, че е готов с клечка кибрит да затрие създаденото в резултат на дългогодишен труд - негов и на семейството му.

„Тези животни аз ще ги изгоря. Ще ги запаля, включително със свинефермата, но от тук животно няма да излезе”, заявява Христов.

Клечката кибрит на напрежението са мерките на държавата относно т.нар. „заден двор”.

Фамилната свинеферма е от затворен тип. Има санитарен контрол, биозащита, животните са регистрирани. Въпреки това попада в обхвата на принудителната евтаназия.

„Животните са както виждате с ушни марки, животните са изследвани, взети им са кръвни проби”, заявява Христов.

Ако държавата не намери гъвкаво решение за т.нар ферми тип Б, или фамилни, каквато е и на Желязко, той и семейството му ще напуснат родината.

„Такива фамилни ферми какво мислите че са. С тези там, около 200 прасета, това са ферми, които трябва да отговарят на изискванията, трябва да се регистрирани“, обясни д-р Емил Георгиев, ветеринарен лекар ОДБХ Сливен.

ДЕНОНОЩНА БЛОКАДА: Стопани на домашни прасета остават на пътя Ямбол – Сливен (ОБЗОР)

„Хората, които протестират, трябва да си отговорят на въпроса: „Защо протестират?”. По медиите към този момент се появяват изявления, че едва ли не индустриалните свиневъди сме противопоставени на личните стопани, които отглеждат прасета за собствените си нужди. Такова нещо няма. Знаем колко труд се полага за отглеждането на едно животно. Ние ценим техния труд както нашия”, заяви пред NOVA Хюсеин Хюсеин, член на УС на Асоциацията на свиневъдите в България. „Идеята не е да си пречим един на друг. Всяко разделение между нас и вас, между държава и общество, може само да допринесе за по-бързото разпространение на чумата”.

„Взели сме драконовски мерки за биосигурност”, допълни Хюсеин Хюсеин.  

Повече гледайте във видеото

Репортери: Мира Безус, Благой Бекриев 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.