Наесен 11 деца ще започнат обучението си в специалност „Електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника”

След 10-годишно прекъсване професията „Асансьорен техник” се завръща в училище. Въпреки недостига на тези специалисти, страната ни не произвеждаше кадри цяло десетилетие заради липсата на желаещи.

Наесен 11 ученици ще започнат обучението си в специалност „Електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника”. Това е една от 40-те защитени паралелки у нас, в които се подготвят кадри, от които бизнесът има спешна нужда. Условието обаче, за да съществува една такава защитена специалност, е в нея да има записани минимум 9 деца.

Преди 9 години Емануела разбира, че животът на всеки от нас ежедневно виси на здравината на едно асансьорно въже. Тя е сред 9-те бременни жени, които през 2010 г. пропаднаха в асансьорна шахта в болница „Майчин дом” и оцеляха по чудо.

Одобриха 14 нови защитени специалности от професии с очакван недостиг на пазара на труда

„Винаги имам притеснения, когато се качвам в асансьор. Задължително се оглеждам, задължително ми прави впечатление визуално как изглежда съоръжението, как изравнява”, обяснява Емануела Фролошка.

Днес фондацията, създадена от Емануела, се бори да подобри безопасността на асансьорите у нас. Мисия, която ще е успешна само ако има хора, които да се грижат за тази безопасност.

„Скритият подтекст на всичко, което правим, освен че даваме на децата минималните необходими познания как да ползват безопасно асансьор, индиректно да достигнем до техните родители и да провокираме някакъв интерес сред тях, за да може в бъдеще някои от тях да се насочат към такава професия”, заявява Емануела.

Последните данни показват, че за поддръжката на 30 000 асансьори у нас отговарят едва 500 техници.  

Директорът на гимназия „Хенри Форд” е горд, че след 5 години оттук ще излязат още 11. Предстои и ремонт на материалната база, за да отговаря на нуждите на обучението.

С какви договори ще работят учениците?

„Изграждане на учебен асансьор тук на територията на училището, на който да могат да се усвояват практическите умения по експлоатацията на тази техника”, обясни инж. Таньо Стойчев.

А водещи фирми в бранша вече са се свързали с директора, за да обещаят реализация за всеки млад техник.

„Самите стартови заплати на тези, които току-що са завършили, далеч надхвърлят средната за София”, обясни инж. Таньо Стойчев.

15 други професионални паралелки в столицата обаче не са успели да запълнят бройките си и няма да съществуват наесен. Като специалността „Машини и съоръжения за заваряване", „Тапицер на влакове" и „Оператор на металообработващи машини”.

Учениците, които все още не са избрали гимназията, в която да продължат образованието си, могат да го направят до 10 септември. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.