Ценният артефакт ще бъде изложен, така че жителите и гостите на столицата да могат да го видят

Още една част от Антична Сердика ще бъде извадена на показ за жителите и гостите на София. При разкопки на крепостната стена археолозите са намерили античен съд с глава на прасе, за който се смята, че е без аналог.

Едно от най-впечатляващите неща за археолозите са две изключително добре запазени крепостни стени, които пазили древна Сердика от недоброжелатели.

"Служила е хуни, авари, прабългари, славяни да не могат лесно и бързо да влязат в града. Имало е множество и най-различни варварски нашествия. Например, имаме много сериозни следи от пожар в целия район от средата на 5 век, свързан с Атила и неговите хуни, които по това време се настаняват по цялото течение средно на Дунав и градът със сигурност е бил опожарен и превзет от тези нашественици", каза зам.-кметът на София - Тодор Чобанов.

Благодарение на многото влага в почвата археолозите намират останки от дървена сграда, на около 1 700 години.

"Останките, които намираме точно пред стената, са от четвърти век, защото материалите, които намираме около тях и на нивото на употребата им, са от този период", обясни археологът към "Регионален-исторически музей-София" - Полина Стоянова. 

В готов вид археологическият обект ще бъде част от хотел, защото теренът е частен. А някои от най-забележителните находки вече могат да бъдат видени в изложба - матрицата за изсичане на монети. Антична Сердика е бил значим град, но като най-забележителен експертите определят съда с глава на прасе, т.нар. "патера", използван в ритуали.

"Досега такъв съд не е откриван. Колегите също, тези, които го видяха, отбелязаха, че не са срещали подобно нещо, включително в литературата", заяви директорът на "Регионален исторически музей - София" Венета Ханджийска.

Разкопките се очакват да приключат през септември. Срокът за построяването на сградата, която да показва обекта, не е ясен.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.