В нейна подкрепа пред ресорното министерство се събраха ученици и родители

Директорката на музикалното училище в София няма да подава оставка. Тя се срещна с министъра на културата след публикация на оперната певица Дарина Такова във Facebook.

Такова е кандидатствала за преподавател в училището, но директорката Столина Добрева й обяснила, че като всички кандидати за поста трябва да премине през обявения конкурс. Той включвал изпълнение на 5 произведения в съпровод на пиано.

Дарина Такова е световно призната оперна певица, но заради операция преди години не може да пее.

Боил Банов поиска оставката на директора на Националното музикално училище в София

Министър Банов обяви, че ще иска обяснение от директорката, а в нейна подкрепа пред ресорното министерство се събраха ученици и родители.

„Това, че г-жа Такова е известна или не, не означава, че трябва да игнорира правилата”, каза ученичката Калина Цветкова.

„Ще направя всичко възможно г-жа Такова да бъде част от нашия учебен процес. Винаги бихме могли да намерим вариант тя да дойде и да направи майсторски клас  или да работи като лектор, което не изисква преминаването през такъв тежък конкурс”, посочи директорката на музикалното училище Столина Димитрова.

А Дарина Такова е категорична, че повече няма да кандидатства за работа в страната „Оттук нататък ще се съглася единствено само, ако някъде в България бъда поканена. Така, както е по света. Повече в България аз няма да кандидатствам за абсолютно нищо на цената на абсолютно нищо”, коментира тя.

Протест в Казанлък: Родители на деца искат оставката на училищен директор

„Директорите са много гъвкави, защото това са вътрешни правила. Те не са наложени нито от МОН, нито от нас. Логиката изисква големите творци да бъдат поощрявани за това”, коментира министърът на културата Боил Банов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.