Друго момче и още един мъж са били спасени от опасно мъртво вълнение

Трагедия в морето. Баща и син се удавиха на неохраняем плаж край Синеморец. Друго дете и още един мъж са били спасени от опасно мъртво вълнение.

Сигнал за давещи се младежи в залива на плаж „Липите” е подаден в 12:07 часа. Докато на място дойдат полицаите, в морето се хвърлят двама мъже. Едното от момчетата е спасено, но в опита си да помогнат на другото, двамата мъже са повлечени от мъртво вълнение.

Трагедията на компанията от Разград започва с влизането в бурното море на тийнейджърите Мишо и Радо. Морето завлича 16-годишните момчета. Мишо успява да излезе. Бащата на Радо и приятел от групата се хвърлят да спасяват изчезналото от погледа им дете. Към акцията по спасяване се включват и спасители от съседния плаж „Бутамята”. За тях спасителни дейности в съседните заливи се превръщат в постоянна практика това лято.

Дете се удави във варница, използвана за басейн

„По радиостанцията се разнесе до нас. Аз съм най-близо до джетовете, за съжаления стигнахме много късно”, обясни Стефан Масленков – спасител.

След кратко издирване в морето телата на 43-годишния баща и 16-годишния му син са извадени на брега. Това е поредна жертва за този сезон на неохраняем плаж, който е обозначен с табела и сочен като един от най-рисковете по родното Черноморие.

Плаж „Липите” е на близо километър и половина от охраняемия плаж „Бутамята” и до него се достига единствено пеш. Поставените обозначителни табели, че е неохраняем не притеснява плажуващите, които явно го предпочитат като див и по-спокоен.

„Няма път, няма линейка, няма спасител, няма ток”, обясни кметът на Синеморец Костадин Диков.

„Това е поредният инцидент. Мога да кажа, че нашата статистика казва, че повече от 60% това лято са станали на неохраняеми зони. Мога да призова гражданите много отговорно да се отнасят с плажуването”, заяви началникът на РУП-Царево Красимир Киров.

Почти 5 часа след като бяха извадени телата на удавените баща и син, техните приятели останаха на злополучния плаж. Мъжете бяха в шок.

Преди 7 години по подобен начин загинаха двама мъже, които се впуснаха да помогнат на две давещи се деца в същия залив. Паметниците на героите загубили живота си и до днес стоят над плаж „Липите”.

Този плаж е един от най-смъртоносните по българското Черноморие. Всяка година тук се случва инцидент. Затова спасителите предупреждават - да се посещават охраняваните плажове и хората да преценяват силите, възможностите си и обстановката, когато влизат в морето.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.