Първото бебе северен носорог се очаква в най-добрия случай след две години

Последен шанс за спасяването на белия северен носорог. Учени успяха да оплодят в лаборатория яйцеклетки на двата екземпляра, останали на Земята. Подвидът се смята за изчезнал в природата, защото последният мъжки екземпляр умря през миналата година.

Наджин и Фату са двата последни живи екземпляра от бял северен носорог на планетата. "Още преди 10 години започнахме да изследваме плодовитостта на мъжки северни носорози и замразихме семенна течност от пет мъжки екземпляра", каза Робърт Хермес от Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research.

Сега това е единственият начин да се оплодят женските. Двете не са в състояние да износят бебе. "Ако се получат ембриони от това оплождане на яйцеклетките, тези ембриони ще трябва да бъдат износени от друг подвид - южният бял носорог", каза още Хермес.

Учени поставиха ембрион, създаден ин витро, на носорог

Така учените като Робърт Хермес ще разчитат на сурогатна майка. И тъй като бремеността трае 16 месеца, първото бебе северен носорог се очаква в най-добрия случай след две години. "Човекът е отговорен за измирането на видовете, и то с темпове, които не са виждани досега. И динозаврите са изчезнали от лицето на Земята, но през много по-продължителен период от време. Затова сега отново човекът носи отговорност да намали темпото на този процес.

Северният бял носорог е подвид на белия носорог, какъвто е Чико в зоологическата градина в София. В дивата природа има останали около 20 000 екземпляра. Затова природозащитният му статус му е "почти застрашен". "Всички видове носорози по света са застрашени от изчезване. Вярва се, че части от рога на носорог, стрити на прах, имат някакви чудодейни лечебни свойства", заяви Катерина Зарева от Зоологическата градина в София.

Научни доказателства за това няма, но въпреки всичко бракониерите продължават да избиват животните.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.