Малинов отрече обвиненията срещу него

Ден след като беше пуснат под гаранция председателят на движение „Русофили” Николай Малинов отрече обвиненията срещу него. Пред NOVA той обясни какви са връзките му с генерал Решетников и Константин Малофеев.

Николай Малинов разказа за познанството си с Леонид Решетников и руския милиардер Константин Малофеев. Отрече обаче да е получавал пари от тях, както и да е шпионирал в полза на Русия.

„Запознахме се в края на 2014 година във връзка с тежките процеси, които протичаха в България, свързани със спирането на „Южен поток” и свързани със спирането на „Белене” и търсене на проекти, които да изведат българо-руските отношения на ниво, различно единствено и само за това каква е цената на газа”, заяви Николай Малинов.

Шефовете на службите и главният прокурор даваха обяснения пред НС за шпионската сага (ОБЗОР)

Откритата докладна, на руски език, за създаване на партия и телевизионна мрежа, които да пропагандират промяна на геополитическите нагласи на българите, председателят на движение „Русофили" обясни така: „Да си направиш партия, е в рамките на закона. Да си направиш неправителствена организация, или медиен пул, да защитаваш своите идеали, е в рамките на закона”.

 

Малинов бил и човекът, който запознал Константин Малофеев с подсъдимия банкер Цветан Василев. Идеята била руснакът да му даде бизнесмени, извън забранителния списък, с които Василев да работи у нас. Така трябвало да се купят и телевизионните канали, свързани с банкера. Според Малинов схемата обаче не проработила.

Цацаров: И Малофеев е със забрана за влизане в страната за период от 10 години

„Ние не се разбрахме с мениджмънта на телевизията. Ние плащахме 9 месеца и половина заплати на хората, а всичките приходи от реклама и от каквото и да е там като други дейности, нито имаше отчетност, нито имаше възможност да се влезе с една чистачка, ако щете”, каза още Малинов.

Той отрича да има общ бизнес с Малофеев, но признава, че руснакът бил първият, който му звъннал след излизането му от ареста. „Първият, с когото се чух, е Костя. Бяха заедно с Александър Дугин. Състоя се един много радушен, много човешки разговор. Даже Александър Дугин се пошегува, каза: „Тия не знаят ли, че ти си молитвеник човек. Как смеят да тръгват срещу тебе?”, коментира Николай Малинов.

Маринов: Осем души са били задържани при разследването за шпионаж

А Александър Дугин е известен като „мозъкът на Путин", идеолог на неоевразийското течение. Определян е от противниците си като защитник на руските имперски интереси и антизападен идеолог.

Малинов се чул и с генерал Решетников. Не коментирали, че вече е персона нон грата. „Ние вчера три пъти се чувахме вечерта. Той това се сети, онова се сети - звънне. Но така или иначе, убеден съм, без да го казва, не му е приятно”, твърди Николай Малинов.

Борисов за шпионския скандал: Аз нямам никаква роля в този процес (СНИМКИ) 

Пред собствената си телевизия в Русия, Константин Малофеев обяви, че наблюдава „русофобска провокация”. Той обвързва това разследване с дипломатическото напрежение между България и Москва заради изложбата по повод 9 септември в Руския културен център.

Самият Константин Малофеев е в забранителния списък на Европейския съюз и САЩ заради обвинения, че е финансирал украинските сепаратисти.

ВСИЧКО ЗА ШПИОНСКИЯ СКАНДАЛ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.