Това е първият коментар на премиера по повод на обвиненията

Правителството няма общо с шпионския скандал и задържането на ръководството на неправителствената организация “Русофили”. Това обясни премиерът преди правителственото заседание. Бойко Борисов подчерта, че няма основание да се свързват съмненията за шпионаж с българо-руските междудържавни отношения.

Премиерът отрече правителството да е замесено в каквато и да е форма на съботаж срещу хора, които обичат Русия. Той обясни задържането на представители на Движение „Русофили” с работа на службите, подобна на тази при случаите „Чорни” и „Ершов” преди години. Борисов намекна и че си обяснява скандала със сделката за американските изтребители F-16, но като министър-председател се разграничи от темата за шпионаж.

"Аз нямам никаква роля в този процес. Този процес ще се движи на база следствието. Едни обичат Америка, други Русия, трети – Европа. Нашата геополитическа ориентация, подкрепена от всички партии, преди ГЕРБ да го има, само ВМРО май го е имало тогава, сме приели пътя ЕС – НАТО. Опитват се да се поставят на една плоскост отношенията ни с Русия. Когато има нещо, с което не сме съгласни, нашето външно министерство коментира".

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО ВИЖТЕ ТУК

"Ако знаех, че купуването на най-добрия самолет ще предизвика такава злоба, сигурно изобщо нямаше да се занимавам", заяви още Борисов.

Премиерът коментира и номинацията на Мария Габриел за еврокомисар с ресор "Иновации и младеж". 

"Опитът изисква да бъдеш търпелив и мълчалив и да говориш тогава, когато всичко е договорено. За съжаление политическите ни опоненти направиха коментари, които ако имаха малко опит, нямаше да направят", каза Бойко Борисов.

Борисов: Вярвам, че Мария Габриел ще ръководи успешно поверения й ресор

"Образование и иновации е първа точка в програмата на правителството. Първа точка е за опозицията, първа е и за президентството. България беше оценена като държава, която винаги е имало добро образование, култура, спорт и най-иновативни мозъци от типа на Джон Атанасов. Именно за това на България беше даден ресор, който е първа точка в Европа, а именно – да се даде бъдеще на младите хора", коментира Бойко Борисов.

"Освен образование, култура, спорт, в тази програма е и "Еразъм". Това дава огромна възможност", продължи премиерът.

Мария Габриел е номинирана за еврокомисар по иновациите и младежта

Борисов обясни, че постовете за еврокомисари са договаряни заедно с тези в Международния валутен фонд. 

"Ние можехме да вземем външния министър на Европа да е наш, но разликата с председател на МВФ е милиарди долара", каза още Борисов.

"Всички български институции, университети да се стягат да правят проекти, защото това са огромни възможности", посъветва премиерът.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.