Втори руски гражданин получи забрана да влиза в България заради шпионския скандал

Втори руски гражданин със забрана да влиза в България заради шпионския скандал. Руският милиардер Константин Малофеев няма право да пребивава в страната ни през следващите 10 години. 

По шпионския скандал са задържани и разпитани 8 души, разказаха шефовете на ДАНС и МВР и главният прокурор. Те бяха извикани за спешно изслушване пред депутатите. Пред NOVA единственият обвинен по случая - Николай Малинов от движение „Русофили”, отрече всички обвинения.

В хода на разследването са извършени редица претърсвания и обиски. Това разказаха службите в парламента. Разпитани са 15 души, като 8 от тях са били задържани по Закона за МВР.

От трибуната в парламента главният прокурор Сотир Цацаров отрече действията на прокуратурата да са с цел печелене на политически дивиденти в навечерието на местния вот и обяви, че предстои изнасянето на още факти по случая. Изслушването в парламента беше инициирано от страна на управляващите от ГЕРБ.

Организациите, към които се твърди, че Николай Малинов е подавал информация са „Двуглав орел” и „Руски институт за стратегически изследвания”.

„Вчера бе съобщено, че е наложена ограничителна мярка на едно лице. Това лице е руският гражданин Леонид Решетников, на когото председателят на ДАНС е забранил влизането в страната за срок от 10 години. Днес е наложена ограничителна мярка на още едно лице - Константин Малофеев. Същата ограничителна мярка”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

„Проведени са различни по вид действия по разследването – огледи, претърсвания и изземвания, лични обиски и други действия на територията на градовете София, Перник Брезник. Съгласно закона за Министерство на вътрешните работи до 24 часа са задържани 8 лица, които са предадени на следствените органи в рамките на изпълнение на постановлението”, каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Цацаров: И Малофеев е със забрана за влизане в страната за период от 10 години

Малинов участвал и в схема за пране на пари, твърдят разследващите. С тях се финансирали мероприятия, засягащи националната ни сигурност. Основното доказателство срещу единствения обвиняем Николай Малинов е документ на име „Проект България”.

„Чуждите граждани, ръководители на двете засечени по случая организации са декларирали публично, че водят хибридна война срещу Запада”, заяви председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

„Въпросният доклад представлява докладна записка, изготвена от обвиняемия. В качеството му на председател на движение „Русофили” относно необходимата геополитическа преориентация на България. Текстът е на руски език”, каза главният прокурор Сотир Цацаров.

За целта трябвало да бъдат купени медии и телеком.

По думите на главния прокурор Сотир Цацаров атаката и действията на прокуратурата не са насочени към движение „Русофили”, а към неговия председател, който използвал движението за осъществяването на определени конкретни цели.

Маринов: Осем души са били задържани при разследването за шпионаж

Ден след като беше пуснат под гаранция председателят на движение „Русофили” Николай Малинов отрече обвиненията срещу него. Пред NOVA той обясни какви са връзките му с генерал Решетников и Константин Малофеев.

Николай Малинов разказа за познанството си с Леонид Решетников и руския милиардер Константин Малофеев. Отрече обаче да е получавал пари от тях, както и да е шпионирал в полза на Русия.

„Запознахме се в края на 2014 година във връзка с тежките процеси, които протичаха в България, свързани със спирането на „Южен поток” и свързани със спирането на „Белене” и търсене на проекти, които да изведат българо-руските отношения на ниво, различно единствено и само за това каква е цената на газа”, заяви Николай Малинов.

Откритата докладна, на руски език, за създаване на партия и телевизионна мрежа, които да пропагандират промяна на геополитическите нагласи на българите, председателят на движение „Русофили" обясни така: „Да си направиш партия, е в рамките на закона. Да си направиш неправителствена организация, или медиен пул, да защитаваш своите идеали, е в рамките на закона”.

Малинов бил и човекът, който запознал Константин Малофеев с подсъдимия банкер Цветан Василев. Идеята била руснакът да му даде бизнесмени, извън забранителния списък, с които Василев да работи у нас. Така трябвало да се купят и телевизионните канали, свързани с банкера. Според Малинов схемата обаче не проработила.

„Ние не се разбрахме с мениджмънта на телевизията. Ние плащахме 9 месеца и половина заплати на хората, а всичките приходи от реклама и от каквото и да е там като други дейности, нито имаше отчетност, нито имаше възможност да се влезе с една чистачка, ако щете”, каза още Малинов.

Той отрича да има общ бизнес с Малофеев, но признава, че руснакът бил първият, който му звъннал след излизането му от ареста. „Първият, с когото се чух, е Костя. Бяха заедно с Александър Дугин. Състоя се един много радушен, много човешки разговор. Даже Александър Дугин се пошегува, каза: „Тия не знаят ли, че ти си молитвеник човек. Как смеят да тръгват срещу тебе?”, коментира Николай Малинов.

А Александър Дугин е известен като „мозъкът на Путин", идеолог на неоевразийското течение. Определян е от противниците си като защитник на руските имперски интереси и антизападен идеолог.

Малинов се чул и с генерал Решетников. Не коментирали, че вече е персона нон грата. „Ние вчера три пъти се чувахме вечерта. Той това се сети, онова се сети - звънне. Но така или иначе, убеден съм, без да го казва, не му е приятно”, твърди Николай Малинов.

Пред собствената си телевизия в Русия, Константин Малофеев обяви, че наблюдава „русофобска провокация”. Той обвързва това разследване с дипломатическото напрежение между България и Москва заради изложбата по повод 9 септември в Руския културен център.

Самият Константин Малофеев е в забранителния списък на Европейския съюз и САЩ заради обвинения, че е финансирал украинските сепаратисти.

Борисов за шпионския скандал: Аз нямам никаква роля в този процес (СНИМКИ) 

Премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че правителството не участва в разследването и задържането на ръководството на неправителствената организация „Русофили”. Според него, няма основание да се свързват съмненията за шпионаж с българо-руските междудържавни отношения.

След изслушването на шефовете на ДАНС и МВР, левицата остана недоволна и настоя, в парламента да дойде и премиерът.

„Как в седем часа сутринта, се арестуват български граждани, като свидетели, не като подсъдими, не като заподозрени, а като свидетели”, коментира Георги Свиленски от БСП.

Борисов коментира темата от Министерския съвет. „Аз нямам никаква роля в този процес. Той ще се движи и се движи на базата на следствието, което тече. Всеки има право да развива своята дейност. Неправите организации – едните подкрепят религията, другите културата, трети обичат Русия, други Америка, трети Европа, но нашата геостратегическа ориентация подкрепена от всички партии, много преди ГЕРБ да го има, е че сме приели пътя ЕС и НАТО”, категоричен бе Борисов.

„Ако знаех, че такава злоба ще предизвика купуването на най-добрия самолет F-16, а не тези „Грипени” сигурно изобщо нямаше да се занимавам”, каза още той.

От редиците на патриотите обявиха, че темата се раздухва излишно. „Познавам и лицето Малинов. Въобще нямам високо мнение за него. Би трябвало службите да се задействат и по случаите на явен и неявен шпионаж, извършван в полза на турската държава през политически сили”, заяви Валери Симеонов.

От ДПС отказаха коментар по шпионския скандал.

Лаконична беше и Корнелия Нинова, по повод твърденията, че си е уреждала срещи с Леонид Решетников през президента на „Славия” Венизслав Стефанов. „Нямам никаква представа кой на кого какви телефони е раздавал. Многократно съм коментирала случая с Решетников и нямам какво ново да ви кажа”, коментира тя.  

Подкрепа от САЩ и Великобритания за разследването на българските власти. В изявление на Facebook страницата си от американското посолство казват, че са запознати с разследването на българските власти по предполагаемия случай на шпионаж.

И допълват, че Съединените щати изцяло подкрепят усилията на България да защити суверенитета си от „злонамерено влияние”.

Позиция публикува и посолството на Великобритания в София. В него дипломатите изразяват подкрепата си към България в усилията й да защитава националните си интереси срещу подобни заплахи. Засега няма официална реакция от руската държава.

Репортери: Илияна Шишкова, Лора Инджова

ВСИЧКО ЗА ШПИОНСКИЯ СКАНДАЛ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.