Парите ще отидат за модерна детска клиника

Под мотото „Без букети в първия учебен ден“ всички училища в Пловдив се включиха в масова кампания за благотворителност. Идеята е парите, вместо за цветя, да отидат за модерна детска клиника, която ще обслужва пациенти от цяла Южна България.

Детската клиника в Пловдив е създадена преди 90-години. Това е най-старото детско заведение в страната, което обслужва най-тежките случаи от цяла Южна България. Базата обаче е стара и не отговаря на съвременните изисквания за лечение и престой на пациенти . Освен това е тясна и не може да побере всички специалисти. За това се и се налага тежко болни деца да бъдат разкарвани до другия край на града.

„МЕЧТАНАТА ДРЕХА”: Ученици шият тоалети за абитуриенти в нужда

В първия учебен ден хиляди деца в Пловдив  не купиха букети за учителите. Вместо това отделената сума пуснаха в кутии, поставени в дворовете на учебните заведения. Идеята така да се съберат средства за изграждането на нова детска клиника е на Велислава Костадинова, чието куче Мон вече пета година оказва терапевтична помощ на децата с онкологични и други хронични заболявания.

„Лекарите са много всеотдайни, лекуват на световно ниво, но, за съжаление, базата им е остаряла, тъй като сградата е строена в миналия век”, обясни Велислава Костадинова – инициатор на кампанията.

Лекарите признават, че трудно се работи в окаяните битови условия, въпреки многократните кърпежи по сградата.

„Душата на тревата” или как деца помагат на деца

„Отново има течове. Покривът не винаги е на място. Мебелите бързо остаряват. Дограмите трябва периодично да се сменят”, добави доц. Нарцис Калева – началник Катедра по медицинска генетика- Пловдив.

В сградата не достигат лекарските кабинети. Затова голяма част от специалистите и животоспасяващата апаратура са разположени в друга база в края на града.

„Налага се ежедневно болни деца, понякога и тежко болни деца да бъдат транспортирани с линейки, за да бъдат консултирани”, обясни доц. Нарцис Калева.

Учителите, които за първа година останаха без букети, приветстваха каузата на децата.

До момента кампанията е събрала над 30 000 лева без парите от букетите. Изграждането на новата детска клиника ще струва 10 милиона лева. Болницата ще търси и финансова помощ от държавата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.