Те се провеждат по-малко от шест месеца след последния вот

Израел гласува на предсрочни парламентарни избори. Вотът трябва да реши бъдещето на премиера Бенямин Нетаняху, който управлява през последното десетилетие. За първи път в историята на страната гласуването се провежда по-малко от шест месеца след предишните избори.

На днешните избори се очаква да се повторят до голяма степен резултатите от гласуването през април. Тогава партията на Бенямин Нетаняху Ликуд и центристката партия „Синьо и бяло” на бившия военен командир Бени Ганц получиха почти равни гласове. Лидерът на крайнодясната партия „Наш дом Израел” отказа да участва в коалиционно правителство и Нетаняху предпочете да разпусне парламента.

„Няма никаква разлика между тези избори и предишния път. Няма да се изненадам, ако в следващите 6 месеца имаме нови избори. Миналият път беше заради Авигдор Либерман, следващият път може да е заради някой друг. Сега знаят, че могат да изнудват Нетаняху и да използват това оръжие срещу него”, поясни Авраам Габай, жител на Тел Авив.

Миналата седмица премиерът Бенямин Нетаняху обеща, че ако бъде преизбран, ще анексира до 1/3 от окупирания Западен бряг. Това негово изявление предизвика широко международно осъждане. Израелците сега трябва да избират между Биби, както е известен Бенямин Нетаняху и опонента му Бени.

„Най-важното за нас е да гласуваме, Биби Нетаняху беше най-добрият премиер и ще продължи да бъде. Израел се нуждае от него, той има отношения със Съединените щати, каквито никой друг не е имал”, каза Вики Малухи, жител на Нетания.

Големият брой партии прави почти невъзможно спечелване от една партия на абсолютно мнозинство от 61 места, които са необходими за формиране на правителство. Затова и след днешните избори ще започнат преговори за коалиционен кабинет.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.