Според него отказът на Сноудън да съдейства на руското разузнаване е причината молбата му за убежище да се разглежда толкова дълго време

Адвокат на укриващия се в Русия американски изобличител Едуард Сноудън заяви, че руското правителство неуспешно се е опитало да вербува бившия служител на американското разузнаване, съобщават ДПА и БТА. "Щом Сноудън пристигна в Русия, хора от Федералната служба за сигурност се опитаха да го вербуват. Той обаче отказа", каза адвокат Анатолий Кучерена, цитиран от руските агенции ТАСС и РИА Новости.

САЩ завеждат дело срещу Едуард Сноудън заради книгата му

Според Кучерена отказът на Сноудън да съдейства на руското разузнаване е причината молбата му за убежище да се разглежда толкова дълго време. Сноудън прекара повече от месец на терминал на московско летище през 2013 година, докато руските власти одобрят молбата му за убежище. Смята се, че оттогава той живее в Русия.

Тази седмица Държавният департамент на САЩ внесе граждански иск срещу Сноудън, за да получи всички приходи от новоизлязлата му книга.

В иска се подчертава, че ведомството не се стреми да спре публикуването или разпространението на мемоарната книга, в която отчасти става дума за работата на Сноудън за правителството на САЩ и разкриването на програмите му за следене.

Във вторник излизат мемоарите на Сноудън

Едуард Сноудън: Тръмп не познава любов, за която не е трябвало да плаща (ВИДЕО)

Правителството на САЩ отбелязва, че Сноудън е подписал споразумения за неразкриване на информация както с ЦРУ, така и с Агенцията за национална сигурност. В иска се заявява, че Сноудън не е поискал книгата му да се прегледа от тях преди публикуването й, както се изисква в тези споразумения.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.