Най-старият туроператор в света спря работа

Спешна среща в министерството на туризма след фалита на британския туроператор "Томас Кук".

СЛЕД ФАЛИТА НА „ТОМАС КУК”: Хотелиери изчисляват загубите

В нея участват всички туроператори и хотелиери у нас, работещи с агенцията, както и британското посолство. Ще бъде направена сметка, какви ще са последствията за бизнеса и какъв е точният брой засегнати туристи.

Най-старият туроператор в света прекратява дейността си

По предварителна информация в България има около 5940 туристи, пристигнали чрез фалиралата компания.  В края на сезона може да се окаже, че не всички хотели ще си получат парите.

„За нас загубите са големи, ние работим основно с „Томас Хук” и към днешна дата ни дължат 1,5 милиона евро”, заяви Ростислава Димитрова, мениджър на хотел.

„Няма оставени на улицата британски туристи”, заяви Пламен Копчев, председател на Съюза на собствениците на хотели в „Слънчев бряг”.

 В края на сезона може да се окаже, че не всички хотели ще си получат парите.

„Тези 50 хотела може да не получат парите си, а да бъдат подредени като кредитори”, заяви министърът на туризма Николина Ангелоква.

Очаква се британските туристи, пристигнали за ваканция у нас, да започнат да се прибират по график към Великобритания. Към дома трябва да ги приберат самолети, изпратени от британското правителство.

Въпреки фалита на туроператора хотелите по южното Черноморие ще изпълнят докрай ангажиментите си по престоя им.

От българската фирма представител на „Томас Кук” са притеснени, че заради загуби хотелиери вече са обявили, че няма да настаняват пристигнали туристи.

Посланикът на Великобритания у нас увери, че английските туристи ще се приберат у дома. И се надява, че това няма да се отрази на двустранните туристически отношения между двете държави.

„Това е най-голямото репатриране в мирно време в историята на Великобритания . Молим пътниците да се подготвят за сериозни закъснения”, заяви  посланикът на Великобритания в България Ема Хопкинс.

Тепърва ще се обсъжда възможността за допълнителни застраховки, които в бъдеще да покриват разходите при подобни ситуации.

Репортери: Цеца Алексова, Ивета Шилигарова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.