Това стана ясно след среща между премиера Бойко Борисов и колегата му Ли Нак-йон

България получава политическа подкрепа от Южна Корея за бъдещи инвестиции за производството на електромобили и батерии. Това стана ясно след официалната среща между премиера Бойко Борисов и министър-председателя на Република Корея Ли Нак-йон в Правителствения комплекс в Сеул. Преговорите по тези инвестиции вече са започнали, предстои да се стигне и до конкретни резултати.

„Надявам се на цялата политическа подкрепа на нашите колеги от правителството в Корея за автомобилната промишленост. Водим преговори и за военно-промишлените ни комплекси, но те са доста по-далеч от реализацията към днешна дата”, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Двамата се съгласихме да подкрепим бъдещи проекти в индустрията на двете страни - производство на батерии и електромобили, за да допринесат за повече работни места и икономическо развитие. Помолих премиера Борисов, корейски фирми да участват в инсталациите на RDF-отпадъци”, каза министър-председателя на Република Корея Ли Нак-йон.

„И двете държави са поставили като свои приоритет сферите на образованието и културата. Затова бих извадил най-отпред взаимоотношенията между нашите университети и академии“. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с министър-председателя на Република Корея Ли Нак-йон в Правителствения комплекс в Сеул. 

Българският министър-председател припомни, че когато през 2017 г. корейският му колега Ли Нак-йон е бил у нас, е посетил Софийския университет, където има силна катедра по кореистика. „И тук, в Сеул, виждаме нашите преводачи и същите преподаватели от тези катедри и университети“, посочи Борисов.

Той изтъкна, че по отношение на разговорите за инвестиции в сферата на производството на батерии за електрически автомобили, сме много близо до развитие на процеса. „Но тъй като касае частни компании - надявам се на цялата политическа подкрепа на нашите колеги от правителството в Корея, както и на автомобилната промишленост“, изтъкна Борисов.

По думите му в сферата на туризма се отбелязва желание за напредък по отношение на бъдеща линия между двете страни. „Ще правим сметки заедно - с полетите до Хърватия дали не може и по какъв начин да прикачим директната връзка и към нас“, добави българският премиер.

„Преговорите ни с „Фолксваген" и оставането на България на финала с Турция много внимателно се следи в Корея“, посочи още в изявлението си министър-председателят Бойко Борисов. Той изрази надежда, че след разговорите по време на официалното му посещение в Република Корея, както и утрешната среща с президента на азиатската страна, позициите между двете държави в сферите от взаимен интерес ще се сближат още повече. А частният бизнес ще бъде толериран да инвестира в България.

„Приех поздравленията на колегата за избирането на Кристалина Георгиева за управляващ директор на Международния валутен фонд, благодаря за подкрепата на Корея“, каза още премиерът Борисов.

Корейският му колега Ли Нак-йон посочи, че очаква визитата на Борисов да създаде възможност за задълбочаване на отношенията между двете страни в навечерието на 30-ата годишнина от установяване на дипломатическите ни отношения.

„Имаме открито сътрудничество. Оценихме постоянното нарастване на стокообмена и инвестициите. Приветствам присъствието на български бизнесмени“, акцентира Ли Нак-йон. Той приветства също политиката на премиера Бойко Борисов да даде на корейски компании статут на стратегически инвеститори, което ще улесни присъствието им България.

„Важно е сътрудничеството в сферата на енергетиката, за което днес подписахме споразумение. Има място за съвместна дейност и във военната област, науката, технологиите, културата и образованието“, изброи премиерът на Република Корея Ли Нак-йон.

Караниколов: Водим разговори с голяма южнокорейска компания за инвестиция от 1,5 млрд. евро

В рамките на срещата с министър-председателя на Република Корея Ли Нак-йон премиерът Борисов отбеляза, че визитата на корейския му колега Ли Нак-йон през октомври 2017 година е дала силен тласък на двустранните отношения. Българският министър-председател изрази увереност, че настоящото посещение ще даде възможност да бъде направен преглед на постигнатото и да се очертаят нови конкретни направления на сътрудничество.

„Република Корея е наш приоритетен икономически партньор в Азия и усилията ни са насочени към привличане на корейски инвестиции и балансиране на търговията”, заяви премиерът Борисов. Според него е налице взаимен интерес партньорството между България и Република Корея да бъде стратегическо, включително с оглед на активизирането и задълбочаването на отношенията между азиатската държава и Европейския съюз.

„Разчитаме, че правителството на Република Корея ще бъде наш партньор в усилията да постигнем реални резултати в сферите с голям потенциал за взаимодействие”, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов.

Борисов пристигна на официално посещение в Корея (ВИДЕО+СНИМКИ)

По думите му перспективни за сътрудничество са високите технологии, машиностроенето, транспорта, образованието. В сферата на информационните и комуникационни технологии компании от двете страни също биха могли да си сътрудничат, включително в научно-изследователската и развойна дейност. Премиерът Борисов изрази надежда корейски фирми да последват опита на други водещи в това отношение държави и да открият в България свои развойни центрове.

От взаимен интерес са също възможностите, които корейските строителни фирми имат за инвестиции в областта на пътната инфраструктура в България. Министър-председателят Борисов посочи, че те биха могли да се включат в редица инфраструктурни обекти у нас чрез механизма на публично-частното партньорство.

Българският премиер акцентира и върху интереса на страната ни да привлече повече туристи от Република Корея. Борисов изтъкна и значението на българо-корейската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, която е важен инструмент за взаимодействие.

България и Корея ще си сътрудничат в областта на енергетиката и външните работи

В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов по време на официалното му посещение в Република Корея бяха подписани двустранни документи за сътрудничество в областта на енергетиката и на външните работи.

Министерството на енергетиката на Република България и Министерството на търговията, индустрията и енергетиката на Република Корея подписаха Меморандум за разбирателство. Документът предвижда подпомагане сътрудничеството между двете държави в областта на възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност. Меморандумът ще насърчи участието на компании от двете държави в търгове в областта на енергетиката, както и ще подкрепи развитието на отношенията между България и Република Корея в сферата на използването на ядрената енергия за мирни цели.

Посрещнаха Борисов с поздрав на български в изследователски център в Южна Корея (ВИДЕО+СНИМКИ)

Меморандумът за разбирателство предвижда още обмен на експерти и сътрудничество между енергийни компании и научни институти на двете страни в областта на новите енергийни технологии. Енергийни компании и научни институти от България и Република Корея ще си сътрудничат в сферата на новите технологии с цел повишаване на енергийната ефективност и опазване на околната среда.

Документът бе подписан от извънредния и пълномощен посланик на България в Република Корея Петко Драганов, а от страна на домакините – от министъра на търговията, индустрията и енергетиката Йо Мун-хи.

Меморандум между министерствата на външните работи на Република България и Република Корея за съвместни чествания на 30-ата годишнина от установяване на дипломатически отношения между двете страни бе подписан в Сеул. Началото им е поставено на 23 март 1990 г.

Документа подписаха заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев и неговият колега – заместник-министърът на външните работи на Република Корея Чо Сей-Юн.

Премиерът Бойко Борисов беше удостоен с почетен знак от Университета за чужди езици „Ханкук“ в Сеул

По време на визитата си в Корея министър-председателят Бойко Борисов беше удостоен с почетен знак за принос към българистиката и развитието на двустранните отношения от вицепрезидента на Университета за чужди езици „Ханкук“ в Сеул Чу Ки-сонг.

„Убеден съм, че отношенията между България и Република Корея ще се развият много бързо в редица сфери след днешните разговори – и в областта на енергетиката, и на туризма, машиностроенето. Затова трябват кадри“, каза премиерът Борисов пред корейските студентите, които изучават български език в Сеул. Министър-председателят посочи, че е заявил пред корейския си колега Ли Нак-йон, че няма по-добро и красиво събитие, с което догодина да се отбележи 30-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни, от един голям корейски завод в България.

Пред студенти на университета „Ханкук“ премиерът Борисов отбеляза, че през последната година и половина се откри Глобалният мозъчен тръст на Китай в София, а преди три месеца бе открит офис на Световната банка в България като такива има два - в Индия и в София. „Европейската комисия даде много добър ресор за България – свързан именно с това, което правим и днес в Корея – образование, иновации, спорт, култура, университети, академии. Това е ресор на бъдещето“, акцентира министър-председателят Бойко Борисов. Той добави, че от сряда българин е начело на МВФ - Кристалина Георгиева.

„Страната ни отново бе избрана да председателства Берлинския процес догодина. Казвам отново – не в буквалния смисъл, но преди само една година председателствахме Съвета на ЕС и тогава в София се проведе Срещата на върха за Западните Балкани. Даде се даде тласък за мира и за по-нататъшните стъпки за приемането им в ЕС“, заяви премиерът Борисов пред корейските студенти. Той акцентира, че ще се подходи подобаващо към обмена на студенти и преподаватели между Софийския университет и сеулския „Ханкук“. От началото на следващата учебна година се предвижда да има реципрочност между двете държави и по отношение на стипендиите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.