София ще настоява за изчистване на спорните исторически въпроси

България ще подкрепи влизането на Северна Македония в ЕС, но под условие. Това стана ясно след извънредната среща при президента Румен Радев, на която присъстваха премиерът Бойко Борисов, външният министър Екатерина Захариева, вицепремиерът Красимир Каракачанов, шефовете на парламентарните групи с изключение на ДПС. Обсъдена беше ситуацията с наближаващата дата, на която Скопие трябва да получи покана за членство в Европейския съюз.

„България винаги е подкрепяла принципно и последователно европейската и евроатлантическа перспектива на Република Северна Македония. Ние първи признахме независимостта на тази страна”, заяви след срещата Румен Радев. „Водено от тези принципни съображения българското правителство инициира договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който се очакваше да реши наслоените с десетилетия проблеми в нашите отношения и да даде импулс и нова перспектива в развитието на тези отношения. Липсата на конкретни условия, измерители и срокове в този договор доведе до драстичното изоставане в неговото изпълнение от процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония. Нещо повече, въпреки огромните усилия, положени от българската страна, съвместната комисия по историческите образователни въпроси не постигна особени резултати, а напоследък са обезпокоителни”, каза президентът.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА ВИЖТЕ ТУК

„Нека приемем, че сме братски народи. Нека тази братоубийствена война не продължава, от страна на пропагандата в Скопие. По-близък народ нямаме и ние да ги спрем за ЕС. В историята ще е записано, че когато всички европейски страни са ги подкрепили, България точно ги е спряла”, заяви премиерът Бойко Борисов. "Никога не сме казвали, че безусловно подкрепяме членството на Северна Македония в ЕС. Позицията ни е ясна - важно е да бъдат приети в ЕС, но да разберат, че това зависи от тях и не може да стане за наша сметка, прекроявайки историята", допълни премиерът. "След 17 октомври, когато в Брюксел ще е срещата за приемане на Северна Македония в ЕС, ще имаме 71 инструмента за спирането на пътя й към ЕС - това са отварянето и затварянето на преговорните глави", уточни Борисов.

„България винаги е подкрепяла европейската перспектива за страните от Западните Балкани, в това число и за Северна Македония. Но тази подкрепа никога не е била безусловна”, заяви външният министър Екатерина Захариева. "България не трябва да спира Северна Македония към членство в ЕС, но това не е безусловно, на първо място трябва да пази националните си интереси", посочи вицепремиерът Екатерина Захариева. "България би трябвало да подкрепи членството на Македония в ЕС, но с ясни и конкретни условия за изпълняване на ангажименти", допълни тя.

„Единодушни сме, че въпреки някои наченки на напредък в работата на историческата комисия нещата не са задоволителни и причината за това е политиката на Скопие да протака”, заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов. "Не съм поставял ултиматум, че ще подам оставка, ако условията ми не бъдат приети", каза вицепремиерът Красимир Каракачанов. "Нещата в работата на общата ни комисия не са задоволителни и причината е политиката на Скопие да печели време", каза Каракачанов. "Не може да има безусловна подкрепа за Северна Македония. До няколко дни да бъде изработена ясна позиция за членството на Македония, която да е консенсусна за партийно представените в парламента сили", каза Каракачанов. "Решението обаче ще е на българското правителство", посочи той. "В процеса на присъединяване на Македония трябва да има ясни условия за членството и до 17 октомври да има ясни категорични резултати", каза още Каракачанов.

Искаме Албания да върви към членство в ЕС заедно със Северна Македония, посочиха Борисов, Каракачанов и Захариева.

Каракачанов: ВМРО напуска властта, ако подкрепим Северна Македония за членство в ЕС

„Когато говорим за национална позиция, призовах първо правителството да си уточни позицията и след това да се търси по-широко съгласие”, заяви Кристиян Вигенин от БСП.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.