ЦИК обяви, че ще глоби лидера на „Атака” с между 2000 и 5000 лева

Политическа и медийна буря заради скандал с лидера на „Атака” Волен Сидеров в национален ефир. До бурните реакции се стигна при участие на Сидеров в предаването на БНТ „Референдум”. Скандалът завърши с опит на полицията да изведат депутата от студиото на обществената телевизия. А Съветът за електронни медии сезира ЦИК за случая.

СЕМ се зае извънредно със скандала, станал в ефира на БНТ. При участието си там лидерът на „Атака” и кандидат за кмет на София Волен Сидеров първо наруши регламента, а след това нападна своя конкурент за поста Ангел Джамбазки, с твърдения за нестандартна сексуална ориентация.  Наложи се намесата на полиция, която трябваше да изведе Сидеров от ефир. От СЕМ определиха поведението на депутата като недопустимо. А ЦИК обяви, че ще го глоби с между 2000 и 5000 лева. 

Осъдителни оценки дадоха и  коалиционните партньори от ГЕРБ, както и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. От другите политически сили отказаха да коментират, „за да не правят реклама на „Атака””.

Ръководството на БНТ излезе с позиция:

"Ръководството на БНТ заклеймява грубото незачитане на подписаното между ЦИК, БНТ и политическите партии споразумение от лидера на "Атака" Волен Сидеров. Държанието му в предаването "Референдум" от 01.10.2019г. беше възмутително и накърни достойнството на водещата на предаването Добрина Чешмеджиева и на всички работещи в БНТ. Ръководството на БНТ декларира, че застава зад Добрина Чешмеджиева и зад нейните действия по време на предаването. 

Сидеров обяви официално кандидатурата си за кмет на София

Ние смятаме, че поведението, което демонстрира г-н Сидеров, беше низко, това беше демонстрация на безнаказаност и липса на уважение към БНТ, каквато депутатският имунитет не му дава. Недопустимо е използването на ефира на обществената телевизия и употребата на език на омразата, на думи, които очернят политически опоненти. Никога в 10-годишната история на предаването "Референдум" не е имало такова шокиращо поведение на участник.

Припомняме, че участието в предаването "Референдум" на 01.10.2019 г. на г-н Сидеров е в качеството му на председател на ПП "Атака "и ръководител на предизборния щаб. Заради това отношение БНТ ще предложи на ЦИК и СЕМ да изключат от споразумението ПП "Атака" и тя да няма безплатни и платени участия в БНТ. Надяваме се също и политиците в НС да се дистанцират от поведението на Волен Сидеров", се казва в позицията.

„Искали сме да дадем равна възможност на всички участници да говорим за местните избори. Нека да прехвърчат искри, но нека да не се стига до език на омразата, обидни квалификации”, заяви пред NOVA Добрина Чешмеджиева.

„Мисля, че ще бъде достойно, ако той оцени своята постъпка такава каквато е и поднесе извиненията си. Ако реши да води дела, ние сме готови за дела. Няма да отстъпя от позицията си, няма да влезе такъв човек в БНТ, докато аз съм генерален директор, защото няма да допусна така да мачка журналисти”, заяви Емил Кошлуков.

 

Коментарът на Сидеров

В кулоарите на парламента в сряда Сидеров заяви, че вероятно ще съди БНТ. Мотивът – екипът бил нарушил договора си с „Атака”, изключвайки микрофона на партийния лидер.

„Не са ме извели с полиция и къде видяхте грозна сцена. Днес чета някакви декларации на Кошлуков, че нямало да ме допуска, ама това не ти е бащиния, това е държавна телевизия, какво значи да ме допускаш или да не ме допускаш? Един народен представител, дали да има достъп до телевизията”, коментира Сидеров.

„Не съм пил преди предаването. Тези глупости, които се говорят за мен, са нещо обичайно и се говорят от 15 години”, заяви Сидеров. И допълни, че БНТ „не е държавна и обществена телевизия, каквато трябва да бъде, а манипулатор”.

Политикът определи присъствието на жандармерията в студиото като "полицейщина”.

По-късно с декларация по казуса излезе и Съветът за електронни медии (СЕМ). Членовете му изразяват "тревога по повод нарушаването на Споразумението за отразяване на предизборната кампания за провеждане на избори за общински съветници и кметове" между БНТ и политическите партии, коалициите от партии и инициативни комитети, одобрено ЦИК.

 СЕМ определи поведението на Сидеров като "недопустимо". Според съвета той си е позволил да наруши грубо правилата за политически дебат.

„Смятам, че Съветът трябва да даде ясен знак, че телевизионните студия не са парламента”, заяви Ивелина Димитрова, СЕМ.

Последната дума дали има нарушение и на правилата, освен на добрия тон, е на ЦИК. От СЕМ вече са им изпратили записа от БНТ, върху който да помислят.



 

„Атака" откри предизборната си кампания

"В рамките на една от безплатните форми на предизборна кампания по програма „БНТ 1” лидерът на ПП АТАКА г-н Волен Сидеров, поканен за участие в качеството си на председател на предизборния щаб на парламентарно представена политическа сила, си позволи да наруши грубо правилата за провеждане на политическия дебат в студиото на БНТ. В предизборната кампания ролята на обществената БНТ е от съществено значение за обективното, равнопоставено и справедливо представяне на участниците, от една страна, и за информираността на гласоподавателите, от друга страна", пише в декларацията на СЕМ.

"Журналистите в БНТ притежават опит и умения за отразяване на политически кампании, както и професионално самочувствие да реагират адекватно, в защита на обществения интерес. В Закона за радиото и телевизията и Изборния кодекс на БНТ са възложени множество ангажименти, свързани с изпълнението на нейните обществени функции, което създава високи очаквания в аудиторията. Не по-малки са очакванията на гражданите и за отговорно поведение от страна на участниците в предизборната кампания", се казва още в документа.

Казусът предизвика и много политически реакции. 

"Поведението на Волен Сидеров е недопустимо", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ пък определи действията на лидера на "Атака" като "позор за институцията Народно събрание". „Аз през цялото време исках да поднеса съжаленията си, че ставам част от тази спектакъл, защото авторитетът на парламента беше заложен снощи. Знам, че това беше личен негатив, но Сидеров е част от това Народно събрание и всички ние сме призвани да пазим авторитета на институцията“, коментира още Дариткова.

Председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че подобно поведение не трябва да се толерира. 

Вицепремиерът Томислав Дончев призна, че в исторически план ГЕРБ са понасяли най-много негативи. Въпреки това, партията "ще води позитивна кампания и няма да си служи с компромати, защото от тях се ползват само слабите кандидати, които нямат конкретни идеи, цели и послания".

"Поведението на Волен Сидеров не е повод да се разглежда коалиционното споразумение", заяви финансовият министър Владислав Горанов. И добави, че "с такива реакции няма нужда излишно да се клати държавата". 

"Поведение като снощното на Сидеров в БНТ е недопустимо! Категорично заставам в защита на националната телевизия. Грозните сцени са обида както за гостите в студиото, така и за работещите в телевизията, за цялата журналистическа гилдия и за българските зрители", заявява вицепремиерът Красимир Каракачанов в официална позиция, изпратена до медиите.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.