По-рано днес Административен съд - София отказа да освободи австралиеца от общежитието в Бусманци

След казуса „Джок Полфрийман”-  ГЕРБ с идеи за нови промени в НПК. Най-голямата парламентарна група иска да регламентира законово обжалването на предсрочното условно освобождаване.

Няколко български правителства са били подлагани на натиск от британски дипломати Джок Полфрийман да бъде върнат в родината си, където да доизтърпи 20-годишната си присъда за убийството на Андрей Монов. Казусът е стигнал и до кабинета на президента /2002-2012/ Георги Първанов, научи NOVA от свои източници. Една от основните причини това да не се случи е, че ако той се прибере в Австралия, ще бъде помилван.

Полфрийман няма забрана да напуска страната, но не го освобождават от Бусманци

Председателят на парламентарната правна комисия Ана Александрова и депутатите Красимир Ципов и Димитър Лазаров са вносители на поредните промени в НПК, засягащи предсрочното условно освобождаване. Идеята е Върховният касационен съд да решава последен и по този тип дела. Сега всичко приключва на втора инстанция. Такъв е и случаят с Джок Полфрийман. „Установихме, че има противоречиво тълкуване или неяснота. Може би, бихме могли да я наречем и "празнина в действащото законодателство", където ясно и конкретно да се каже, че подобни производства се разглеждат и пред последната инстанция”, коментира Красимир Ципов, депутат от ГЕРБ.

Предложението, внесено вчера по обяд в деловодството на парламента, няма връзка с общественото недоволоство по случая Полфрийман, твърдят от ГЕРБ.  „Ние и да искаме да се приемат такива норми, те няма как да се приложат спрямо този случай”, допълни Ципов.

Вносителите тепърва ще търсят мнението на професионалната общност. Но вече имат подкрепа от коалиционните си партньори. „Не можем да търпим ситуация като тази, която взривява всъщност обществото - 1 убиец на база съмнителни становища за неговото превъзпитание се оказва на свобода, напуска държавата и може дори да не се издължи към роднините на жертвата”, каза Искрен Веселинов, депутат от ВМРО.

Юристи обаче смятат, че ако законът се промени,  заради частния случай на Полфрийман,  други затворници могат да останат зад решетките до последния ден на присъдата си. „В българското общество, в последните години се затвърждава едно мнение, че съдебните актове не се коментират, те се изпълняват. Ако ние забраним те да бъдат коментирани, това какво означава? Първо, че ще въведем цензура, че никой не може да изрази мнение. Бихме приели, че едва ли не в лицето на съда, на съдиите ние имаме едни безпогрешни хора - ангели, които никога не грешат”, коментира бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

Полфрийман обжалва заповедта, с която му се забранява да напуска България

Затова той приветства идеята за законов регламент кой и при какви случаи има право да обжалва предсрочното условно освобождаване

„Има и криза в съдебната власт. И най-големият позор е това, което се случи с освобождаването на един убиец по писмо на неправителствена организация. Като че ли сме в годините след 9 септември и ОФ-то дава бележки за благонадеждност или неблагогонадеждност на този или онзи”, каза народният представител от ГЕРБ Георги Марков.

А ден след като Върховният касационен съд реши на 7 октомври да заседава по делото на Полфрийман, в интернет се появиха записи от нощта на убийството на Андрей Монов. Според адвоката на Полфрийман - Калин Ангелов той доказвал, че клиентът му е жертва, а не убиец. Тази теза бе оборена вече в съда при наказателното дело. Защитникът на австралиеца иска от прокуратурата нова експертиза. Въпросният запис бе и в кориците на делото, но тогава съдебният състав счете, че Джок Полфрийман е виновен.

Бащата на убитото момче Христо Монов заяви за NOVA, че е запознат със съдържанието на записите, но не вярва в истинността им.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.