Спешни служби от цял свят – част от най-новата мания в социалните мрежи

Лекари, полицаи и пожарникари от цял свят се включват в най-новата мания в социалните мрежи – „Тетрис” предизвикателство. То е вдъхновено от популярната игра. Идеята е екипите за бързо реагиране да покажат готовността си да се справят във всяка ситуация.

От Америка до Тайван спешните служби се надпреварват да покажат, че въпреки хаоса на екстремните условия, в които работят, всеки елемент трябва да е точно на мястото си, каквото е и условието на играта „Тетрис”.

Идеята е на полицаи от Цюрих. Двама служители поставят цялото си работно оборудване на земята в геометрична форма и лягат до него. Снимка, качена в социалните мрежи гласи: „Ако винаги сте искали да знаете какво има в патрулната кола - ето го”. С хаштаг  „тетриспредизвикателство” хиляди техни колеги повтарят примера им. Сред тях са и служители на реда от Швейцария.

„Няма нищо тайно в оборудването на един патрулиращ автомобил, използван от полицаите. Идеята ни е по-скоро да покажем какво представлява нашата работа. От какво имат нужда полицаите, когато патрулират и когато се отзовават на сигнали. Има и леко намигване към престъпността в града ни и затова на снимката добавихме и един крадец”, каза полицейски говорител.

Марая Кери отвори бутилка с гласа си (ВИДЕО)

Сред другите предизвикателства, обиколили света в последните години са „Кики”, при което хора танцуват до колите си в движение, както и масовият танц „Харлемшейк”. В основата на повечето подобни инициативи е търсенето на популярност сред близки и напълно непознати, казват експертите по социални мрежи.

„На това му казваме „социална валута”. Често такъв тип предизвикателства стават известни, тъй като в тях се влиза доста лесно и имаш гарантиран ефект от хората, които те следват”, посочи Ленко Йорданов.

Не всички предизвикателства обаче са само за забавление. „Някои тръгват със социално-благотворителна полза, както беше с icebucketchallenge, което придоби широка популярност”, допълни Йорданов.

Реална опасност за децата в интернет или фалшива новина е Momo?

Пожарникарите и полицаите далеч не са единствените, които трябва да реагират бързо при всяка екстремна ситуация. Сред тях са новинарските екипи, които пътуват с цял арсенал от техника и принадлежности - от камера и микрофон до осветление, дъждобран и ботуши. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.