Те предлагат облекчен или дори безвизов режим за руските туристи

След фалита на  „Астрал холидейз” - туроператори и транспортни фирми се оплакаха, че фирмата им дължи хиляди левове за извършени услуги. Някои от тях се заканват да търсят правата си в съда. Парите, които „Астрал холидейз” дължи на хотели и транспортни фирми са за месеци назад.

„Аз имам падежиране на 34 852 лева по две фактури. След това имам след 15.10 пак към „Астрал холидейз” 3 000 лева. По договор като изтече месеца, след 15 дни трябва да ми се плати”, заяви Хюсеин Мустафоф, собственик на транспортна фирма.

„Христо Гълбачев дължи около 400 000 евро на всички партньори, включително екскурзии и  мероприятия и екскурзии и транспортни фирми. Това за този сезон, но има и за миналия сезон колеги, които имат да взимат пари”, каза Диян Контев, собственик на транспортна фирма.

„Аз специално ще го съдя. Дължи ми 150 000 лева и ако на някой е малко, да заповяда”, коментира Сена Кондова, собственик на туроператорска фирма.

Част от клиентите на туроператора вече са поискали да им бъдат върнати парите. Полицата от 700 000 лева поема разносните за туристите, но не и на хотелиерите и транспортните фирми, обясниха от застрахователното дружество.

„Към този момент имаме резервации за „Астрал холидейз” в зимния сезон, в случая от румънски туристи. Те ще ни заплатят сумата, която е дължима. От „Астрал холидейз” имаме да вземаме около 50 000 лева”, заяви Хрисотмир Куцаров, който е част от маркетингов отдел на хотел.

Фалитът на един от най-големите туроператори обаче няма да повлияе на  предстоящия зимен сезон у нас, твърдят експерти от бранша. „Покрай „Астрал холидейз”  няма да има фалити на хотели, покрай „Томас Кук” – е възможно да, тъй като имат много задължения за големи суми”, заяви Константин Занков, главен експерт „Анализи и оценки в туризма”.

„Ние буквално от днес работим за лято 2020 година, за да могат онези места освободени от „Томас Кук” да бъдат бързо заети от други туроператори”, коментира зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Опитите на NOVA да се свържем с изпълнителния директор на „Астрал Холидейз” останаха неуспешни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.