Това стана ясно по време на заседанието на правителството

България подкрепя Северна Македония и Албания да започнат преговори за членство в Европейския съюз. Официалната позиция дойде от заседанието на правителството. Страната ни обаче има условия.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Официалният документ, с който държавата ще излезе пред Европа да подкрепи Северна Македония и Албания, се казва "Рамкова позиция" - в сряда тя беше гласувана от кабинета, а в четвъртък - и от Народното събрание. Ключовите европейски разговори са другата седмица в Брюксел.

България иска от Северна Македония да спазва вече договореното между двете страни – например Северна Македония да няма претенции, че у нас има македонско малцинство и да промени част от текстовете в учебниците по география, история и литература, които са свързани с определени национални герои или събития. Сред тях са Гоце Делчев и Илинденско-Преображенското въстание.

Страната ни ще следи дали Северна Македония спазва договорките преди да я подкрепи на по-късен етап за еврочленството.

България втвърдява позицията си спрямо Северна Македония (ОБЗОР)

„На днешното правителствено заседание взехме решение да подкрепим започването на преговори на Република Северна Македония и Република Албания с ЕС, но ще настояваме те да спазват добросъседските отношения“. Това написа българският министър-председател в личния си профил във Facebook.

„България е последователна в подкрепата си за европейската перспектива на страните от Западните Балкани, тъй като процесът на присъединяване е ключов двигател за реформи и стабилност в региона“, подчертава премиерът.

„България приветства и подкрепя препоръката на Европейската комисия за започване на предприсъединителни преговори както с Република Северна Македония, така и с Албания. Същевременно, България не следва да допуска интеграцията на Република Северна Македония в ЕС да бъде съпътствана от европейска легитимация на държавно спонсорирана идеология на антибългарска основа“, заявява още премиерът Борисов. 

Заев: В интерес на България е да сме членка на НАТО и да влезем в ЕС

България ще подкрепи на Съвет “Общи въпроси” и на Европейския съвет заключения за започване на преговори за членство в Европейския съюз с Република Северна Македония и Република Албания, но ще следи те да спазват добросъседските отношения. Това е записано в Рамковата позиция по отношение на европейската перспектива на двете държави, която по предложение на вицепремиера Екатерина Захариева бе одобрена в сряда от Министерския съвет.

В документа са записани условията, които България винаги е поставяла пред двете държави. За тях страната ни ще следи по време на целия преговорен процес.

Започването на преговори не следва да се интерпретира като гаранция за членство, а като позитивна движеща сила за ускоряване на реформите и поддържането на добросъседските отношения, които са хоризонтален критерий и ще бъдат оценявани на всеки етап от преговорите.

По отношение на Република Северна Македония са формулирани конкретни междинни цели и крайни цели:

На 15 октомври на Съвета „Общи въпроси“ и на 17 октомври на Европейския съвет България ще подкрепи започването на преговори за членство на Република Северна Македония и Република Албания в Европейския съюз.

Преди провеждането на първата междуправителствена конференция, която одобрява преговорната рамка, България ще настоява за ясни критерии по изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, особено що се отнася до работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси. Обърнато е специално внимание на въпросите относно езиковата норма и използване пълното име на Република Северна Македония.

Еврошефове подкрепят старт на преговори със Северна Македония и Албания

Преглед на изпълнението на тези условия, както и напредък по промяната на учебниците по литература, история и география в Република Северна Македония ще бъде направен и преди провеждането на втората междуправителствена конференция, която отваря първата преговорна глава.

България не следва да допуска интеграцията на Република Северна Македония в ЕС да бъде съпътствана от европейска легитимация на държавно спонсорирана идеология на анти-българска основа.

Република Северна Македония следва да преустанови и да се въздържа от провеждане на политика, независимо под каква форма, на подкрепа и насърчаване претенциите за признаване на т.нар. „македонско малцинство“ в България.

Нашата югозападна съседка следва ясно да посочи, че краткото име на страната няма нищо общо с географския регион Северна Македония, част от който се намира в пределите на България.

Република Северна Македония следва да премахне от табели и надписи върху паметници, паметни плочи и сгради на текстове, насаждащи открито омраза към България, например такива, съдържащи квалификации като „българския фашистки окупатор“. Очакване да се задейства процес на реабилитация на жертвите на югославския комунистически режим, репресирани поради българското им самосъзнание.

Радев: Българската позиция за Северна Македония е в интерес на историческата истина (ВИДЕО)

България ще настоява и за ясен напредък при работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси. Това означава да се постигнат конкретни договорености за личности и събития като Гоце Делчев, Даме Груев, Братя Миладинови, Илинденско-Преображенското въстание, Кресненско-Разложкото въстание.

Рамковата позиция ще изисква и хармонизиране на учебните програми по история и литература на двете страни в съответствие с постигнатото от Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси.

Следва да е ясно, че езиковата норма, обявена за конституционен език в Република Северна Македония, е свързана с промените на езика, наложени в някогашната югославска република. Никой документ в процеса на присъединяване не може да се разглежда като признание от българска страна на съществуването на т.нар. „македонски език“.

Относно преговорния процес с Република Албания той следва да бъде обвързан с реален напредък по отношение на по-нататъшните стъпки за гарантиране правата на българското национално малцинство.

Очакваме правата на българското национално малцинство да бъдат максимално гарантирани, включително изучаването, без поставяне на административни пречки, на книжовния български език като майчин в регионите, традиционно населявани от тях, като Голо Бърдо, Гора, Преспа, Корча, Кукъс, Елбасан.

“България е страната, признала първа Република Македония, сега Република Северна Македония. Оттогава подкрепяме тази държава по евроатлантическия й път и нашият национален интерес е тя да скъса с миналото и да върви по пътя на демокрацията”, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева.

„Не може да продължава в учебниците им да се пише за българския окупатор. Тази югокомунистическа риторика трябва да приключи. Не може националният ти празник да е денят против въстанието против българския окупатор”, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„Скоростта на преговорите зависи от тяхната политическа воля и да бъдат честни, а не да се опитват да ни разиграват, както го правеха в последните две години. Проблемът е техен”, каза още той.

Подкрепа правителството получи и от президента. Вече няколко пъти Румен Радев поканил македонския си колега Стево Пендаровски на гости у нас. „Идеологиите и манипулациите на тоталитаризма нямат място в обединена Европа. Нашата позиция е в интерес на историческата истина и недопускане на междусъседски  проблеми в общото европейско семейство”, заяви Радев.

Официалната подкрепа ще формулира пред Европа първо външният министър Екатерина Захариева на 15-ти октомври, а на 17-ти - и премиерът.

„Мисля, че и досегашните изяви и разположението на силите в Република България ясно показват, че Република България няма намерение да попречи на Република Северна Македония в процеса на започване на преговори за присъединяване, въз основа на Спогодбата за добросъседство, приятелство и сътрудничество, която беше подписана между двете държави”, заяви Талат Джафери - председател на парламента на Северна Македония.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.