Франция и Холандия обаче не са склонни да отворят вратата за нови членове

Висшите лидери на ЕС заявиха в съвместно изявление, че е „време да започнат преговори за присъединяване” със Северна Македония и Албания, за да се присъединят към Европейския съюз, съобщи БГНЕС. 

Комбинираният призив бе издаден от напускащия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и неговата наследница Урсула фон дер Лайен, както и от шефа на Съвета на ЕС и от ръководителя на Европейския парламент.

Изявлението представлява най-силната досега подкрепа за двете страни от Западните Балкани да бъдат поставени на път за членство в ЕС. Но не всички държави-членки на ЕС са съгласни.

Някои, по-специално Франция и Холандия, не са склонни да отворят вратата за нови членове.

Заев: В интерес на България е да сме членка на НАТО и да влезем в ЕС

Все пак лидерите на ЕС отбелязаха, че държавите-членки по принцип се съгласиха преди повече от година, че преговорите със Северна Македония и Албания трябва да започнат, и че обещаха официално решение през този месец.

„Независимо дали ЕС сега реши да започне преговори за присъединяване с Македония и Албания, това е тест за способността на Съюза да изпълнява обещанията си и да гледа към бъдещето”, се казва в съвместното изявление.

То подчерта, че „Северна Македония и Албания направиха това, което ги помолихме“ по отношение на реформи, за да се подготвят един ден за присъединяване към ЕС.

Северна Македония, например, промени името си от Македония, за да уреди дългогодишен спор със съседна Гърция.

България втвърдява позицията си спрямо Северна Македония (ОБЗОР)

Лидерите на ЕС предупредиха, че дори и да започнат преговори за присъединяване, „няма гаранция за успех“ и ще трябва да се предприемат още реформи.

„Членството няма да се случи за една нощ”, казаха те.

Вицепремиерът на Македония Радмила Шекеринска заяви миналия месец, че макар да е „много оптимистична“, поредно разочарование ще „даде възможност на автократи и популисти“.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си