В парламентарния контрол в петък трябваше да участва и премиерът Бойко Борисов

Липса на кворум издейства още един ден предизборна ваканция за депутатите, след като днешното заседание на Народното събрание и парламентарният контрол не се проведоха. Депутатите ще се съберат отново в пленарната зала на 30 октомври - след местния вот.

В парламентарния контрол в петък трябваше да участва и премиерът Бойко Борисов, за да отговаря на въпрос на лидера на БСП Корнелия Нинова за приемането на страната ни в Шенген.

Борисов: Ако Ердоган пусне бежанци към Европа, те ще съборят оградата и ще минат

"Били сме свидетели на всякакво шикалкавене от страна на премиера Борисов, за да не ми отговаря на въпроси, но днес той удари дъното. От началото на това Народно събрание всички мои въпроси и питания се връщат от министър-председателя с отказ да ми отговаря поради некомпетентност", коментира Нинова. За пример тя даде питанията си за Агенция “Митници“, срива в Търговския регистър, източването на лични данни от НАП. "Надявам се, че това ви показва тенденцията и отношението към парламентаризма и към моите питания. Страхът му да дойде да ми отговаря е по-голям от парламентаризма", коментира още лидерът на социалистите.

 

"Петък е ден на опозицията. Тя трябваше да организира своето присъствие в зала, така че да може да чуе отговорите на премиера Борисов", каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

 

 

"Опозиционните партии са три на брой. Каква е числеността на техните депутати? Ако се смятат деветте независими народни представители, наистина има числено превъзходство”, коментира Дариткова и допълни, че представителите на ГЕРБ в пленарната зала са били „толкова, колкото е възможно в контекста на предизборната кампания, на мероприятията и на празниците, които днес трябва да бъдат посетени от колегите в техните региони".

Окончателно: Отпада съкратеното съдебно следствие за умишлени убийства

Дариткова коментира изказването на Нинова, че Борисов връща отговорите на зададените въпроси. „Това отново показва едно дълбоко непознаване на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, защото принципът е, когато се зададе въпрос към министър-председателя, той, ако не отговаря на изискванията на Правилника, да бъде пренасочен към конкретен министър”, каза Дариткова. И подчерта, че преди около две седмици премиерът беше в НС и отговаряше на въпрос на опозицията. „Председателят на БСП избяга в същия ден от парламентарния контрол и не дойде да зададе своя въпрос. Сами може да правите изводи за това чие поведение е последователно и чие поведение наистина не отговаря на парламентаризма”, каза Дариткова. 

"Ние, като народни представители от "Обединени патриоти", не сме се скрили и сме си изпълнили задължението", заяви депутатът Юлиан Ангелов.

"Срамно е да сме свидетели на подобна ситуация. От нашата партия отсъстваха няколко колеги, които са в командировка", заяви Боряна Георгиева от ВОЛЯ.

От ДПС запазиха мълчание. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.