Това може да попречи на интегрирането им в образователния процес

Масовото прибиране на децата от училище в ромските махали в няколко града в страната може да попречи на бъдещото им интегриране в образователния процес. Това е мнението на педагози и медиатори.

Вече всички деца са се върнали в клас, но последствията тепърва ще проличат, смятат те. В началото на седмицата обединено училище "Д-р Петър Берон" в Ямбол остана без ученици буквално за 10 минути. Вчера всички деца вече са се върнали в клас. От ръководството на учебното заведение и учителите си го обясняват с добрия диалог, който са провели с родителите, които вече са спокойни. Самите родители пък се чувстват използвани в тази ситуация.

Кой има интерес да разпространява фалшиви новини за отнемане на деца?

Асен Христов е баща на две деца в почти тийнейджърска възраст. Когато чува, че всички от махалата тръгват към училището, тръгва и той. „Тая патърдия се вдигна неусетно. Тая вълна тръгна към махалата и въобще не успяхме да разберем откъде тръгна", коментира той.

Истерията в училище "Д-р Петър Берон" продължава десетина минути. „В момента, в който идваха, те просто не бяха в състояние и не искаха да чуят никой друг. Страхът ги беше завладял страхотно и единственото им желание беше да си вземат децата и да бъдат при тях вкъщи”, коментира Дошка Ченкова, директор ОУ "Д-р Петър Берон" в Ямбол.

Дни по-късно вече всички в махалата са спокойни. „Ние работим непрекъснато с родителите и те имат доверие в нас. И това пролича още на следващия ден”, допълни Ченкова.

Държавен чиновник е замесен в разпространяването на "новините", породили паника в Сливен

Педагози и медиатори обаче са категорични, че този случай ще попречи на бъдещата работа по интегриране на ромските деца в училище. „Екипите за обхват, на които МОН разчита толкова много, в които влизат социални, полиция, няма да могат да работят, защото влизането им в нечий дом  ще бъде интерпретирано по друг начин”, коментира Теодора Крумова от център „Амалипе”.

И до днес повечето родители не знаят откъде точно е тръгнал слухът, че социалните взимат децата, но се чувстват използвани. „Много често се получават тези неща спрямо нашата етнос, щото ни знаят слабото място къде е”, коментира Асен Христов.

Защо се стигна до паническото извеждане на ученици от час?

От социалното министерство също предполагат, че в цялата история има намесена политика. „ До голяма степен част от паниката и използването на тези групи в част от предизборната кампания не прави чест на нито една партия - да ползват и да манипулират”, коментира Зорница Русинова, зам.- министър на труда и социалната политика.

Социалните припомнят, че деца не се извеждат от семейства безконтролно, а само след съдебно решение. Полицията и прокуратурата разследват откъде са тръгнали слуховете в началото на седмицата. Вече са разпитани много хора в ромските махали в Ямбол и Сливен.

Репортер: Димитър Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.