Темата коментира вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов

„Към настоящия момент непосредствена опасност за България няма. Ако погледнете картата ще видите, че по протежението на цялата турско-сирийска граница турците настъпват, за да заемат обявената от тях 30-километрова зона, в която искат да настанят мигрантите, които са на тяхна територия”. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

Борисов: Нула мигранти на границата с Турция, по-голям е натискът откъм Гърция (ВИДЕО)

„Няма как при настъплението на турската армия в тази зона кюрдите, които бягат оттам да се насочат през турската армия на турска територия и към България”, каза още той.

Според него в момента местните кюрди, които напускат населените места, в които живеят, се насочват в две посоки. „Едните се отправят към вътрешността на Сирия, в контролираните от тях други територии, а тези, които са по-близо до иракската граница се насочват към Ирак”, посочи той.

България взема мерки, за да не допусне навлизане на мигранти

По думите му има две основни опасности в създалата се ситуация. „Едната от тях е Ердоган да не пусне тези 3,6 млн.бежанци, които са на негова територия. Според мен няма да го направи, тъй като самият той няма интерес от това. По-скоро той ги използва като разменна монета, за да реализира своите интереси”, заяви Каракачанов.

Като втора опасност той посочи неяснотата около това какво се случва с хората, които са на територията на кюрдите в Сирия. „На територията на кюрдите, това е територия, която е около 20% от Сирия, има изградени лагери и кюрдите там са затворили джихадисти и други ислямски радикали, заедно със семействата им. Тези хора са повече от 150 000 човека. Въпросът е какво се случва с тези хора?”, коментира Каракачанов.

„Единият вариант е те все пак да бъдат удържани. Другият вариант е те умишлено да бъдат пуснати от кюрдите или когато кюрдите изоставят тези райони, те свободно да напуснат”, посочи още той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си