Да подготвим нови инициативи, за да осигурим туристически услуги с високо качество, заяви тя

Изпратихме летен сезон с добри резултати въпреки негативните кампании в началото и сега предстои стартът на зимния, който да затвърди постигнатото. Много е важно да бъдем максимално подготвени с нови инициативи, за да осигурим туристически услуги с високо качество, които да привличат повече чуждестранни и български туристи в курортите. Това е заявила в Боровец министърът на туризма Николина Ангелкова на традиционна среща за готовността на местната власт и бизнеса в навечерието на зима 2019/2020.

Според министър Ангелкова данните на НСИ и БНБ показват позитивна тенденция и това се дължи на общата ни мобилизация в туристическата индустрия. За периода януари-август 2019 г. приходите от международен туризъм у нас възлизат на над 2,8 млрд. евро, като спадът спрямо същия период на 2018 г. е 0,3 на сто.
По думите й към момента заявените полети на летище София, които са показателни и за очаквания поток туристи към Боровец, очертават запазване на нивата от миналия сезон и ръстове на някои пазари.

Ангелкова: Няма застраховка на туроператор, която да покрива щетите на бизнеса

Туристите в Самоков също устойчиво бележат ръст. Реализираните нощувки в общината в места за настаняване през миналия зимен сезон са с ръст над 5 на сто. От януари до август 2019 г. реализираните нощувки тук са общо над 550 хил. с 10 на сто увеличение и регионът се утвърждава все по-категорично като дестинация за четири сезона, е казала Ангелкова.
Министърът е обърнала внимание върху потенциала от минерални води в региона около с. Белчин, който трябва да се развива устойчиво. На много места в България също имат богати ресурси и перспективи за растеж на този вид туризъм.
Концесионерът на ски зона Боровец е обявил, че е напълно готов за старта на новия сезон. Всички туристи трябва да са спокойни за безопасността на съоръженията. Осигурена е нова техника, която позволява пистите да се обработва своевременно, е посочил концесионерът.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.